V kanceláři nejste doma

Snad v každé kanceláři se najde člověk, který se chová nepochopitelně či dokonce přímo hrubě ke svému okolí. Může to být žena, která si každý den vyřizuje na toaletách soukromé telefonní hovory, muž pravidelně si ohřívající ryby v mikrovlnné troubě nebo mladá slečna, která zapomíná v kopírce své osobní dokumenty. Můžete to být i vy. Chcete-li si být jisti, že se celá firma bude raději bavit o včerejším televizním programu než o vás, dávejte si pozor, jak se v kanceláři chováte.

Nedělejte nepořádek

Na místech, která užívají zaměstnanci společně, odpovídají za udržení pořádku všichni. To se týká například kuchyňky. Pořádek si udržujte i v soukromých věcech. Nevystavujte své kolegy neustálému nucenému poslechu vašich soukromých rozhovorů ani nevěnujte polovinu pracovní doby tištění soukromých fotografií na firemní tiskárně. Soukromý mobil ztište na minimum. Pokud si opravdu potřebujete vyřídit hovor, odejděte z kanceláře nebo si najděte tichý kout.

Soukromí nechte doma

Ať už je míra formality ve vašem pracovním prostředí jakákoli, uvědomte si, že nejste doma. Nikdo se nechce dívat na vaše bosé nohy nebo stříhání nehtů u pracovního stolu. Obětavost se cení, pokud jste však nemocní, zůstaňte doma. Nejen, že byste kolegy rušili například kašláním, ale mohli byste je i nakazit.

Snažte se co nejméně vyrušovat

Přátelské vztahy mezi kolegy jsou příjemné a žádoucí. Myslete však na to, že všichni mají svou práci a může být velmi obtěžující bombardovat kolegy osobními e-maily, vyzývat k prohlédnutí fotografií dětí a řešení dalších záležitostí, které s prací nesouvisejí. Neobtěžujte ani nepříjemnými vůněmi, ať už půjde o jídlo, květiny nebo parfémy.

Pro kancelář platí v podstatě totéž jako pro ostatní veřejná místa. Budete-li se chovat s respektem a taktem, není důvod, abyste nevycházeli s okolím.

-kk-

Zdroj: HR People - on-line komunita pro odborníky na lidské zdroje
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR People