V USA sílí trend sdílení pracovišť

Více než třetina amerických zaměstnanců nemá stálé pracoviště a každý čtvrtý zaměstnanec se o své pracoviště dělí s kolegou. Nepřekvapuje proto zjištění, že si často připadají omezovaní. Potvrdila to studie s názvem Nature of Work in 2006, kterou zpracovala americká společnost Steelcase zabývající se výrobou kancelářských prostor. Zúčastnilo se jí téměř 700 zaměstnanců.

Kromě pocitu stísněnosti zpozorovali američtí zaměstnanci také nižší tendenci zaměstnavatelů podporovat osobní pracovní prostředí. V minulém desetiletí přitom zde byly osobní věci na pracovišti poměrně běžné. Dnes se jedná nejčastěji o fotografie, plakáty, nejrůznější drobné předměty a rostliny.

„Dnešní zaměstnanci jsou stále více mobilní, a mnoho firem na to reaguje vytvářením sdílených pracovišť, která mohou zaměstnanci využívat, když jsou v kanceláři. Firmy tak mohou využívat své celkové prostory efektivněji,“ vysvětluje Chris Congdon ze společnosti Steelcase. „Vidíme také, jak firmy vytvářejí sdílená pracoviště pro zaměstnance, kteří nechtějí být příliš mobilní, ale chtějí blíže spolupracovat s kolegy.“

-kk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues