Velké banky propouštějí v Evropě a nabírají v Číně

Osm největších evropských bank oznámilo v nedávných dnech svůj záměr zrušit desítky tisíc pracovních míst ve Velké Británii, Francii, Španělsku nebo Švýcarsku. Na druhou stranu však nabírají nové lidi v Číně.

Největší evropská banka, britská HSBC, oznámila 2. srpna, že do roku 2013 propustí 30 tisíc, tedy asi 10 procent svých zaměstnanců, většinou v Evropě a USA. Chce tím ušetřit 2 miliardy eur na mzdách. Zároveň se do tří let chystá přijmout asi 15 tisíc lidí v Číně, kterou považuje za strategicky zásadní trh. Za první polovinu letošního roku zde již přijala 5 tisíc zaměstnanců.

Další britská banka, Barclays, propustí letos 3 tisíce zaměstnanců, polovinu z nich přímo ve Spojeném království. Nejinak je na tom i třetí britská banka Lloyd's, která chce do roku 2014 propustit 15 tisíc ze svých 106 tisíc zaměstnanců.

Propuštění tisíců zaměstnanců oznámily také švýcarské banky UBS a Credit Suisse, španělská banka Bankia a italská banka Intesa Sanpaolo. Francouzská banka BNP Paribas chce propustit dvě stovky lidí v hypotečním sektoru. UBS zároveň potvrdila, že chce dále expandovat do Číny.

-kk-

Zdroj: EUobserver - belgický portál věnovaný dění v Evropské unii
Zobrazit přehled článků ze zdroje EUobserver