Víte, co byste svému nadřízenému neměli říkat?

Možná nevíte, jak vás způsob, kterým sdělujete určité věci svému nadřízenému, může v jeho očích činit línými, nezdvořilými nebo lhostejnými, čímž sabotujete šance na povýšení, zvýšení platu nebo lepší práci.

Několik frází, které zaměstnavatelé nemají rádi:

- „Nutně s vámi potřebuji mluvit, je to důležité.“ V dnešním uspěchaném světě nemají manažeři čas osobně řešit každou vaši bolístku. Pokud se svým nadřízeným potřebujete nutně hovořit, nejdřív mu krátce vysvětlete, o co jde.

- "Nepotřebuji, aby mě někdo učil.“ Tady opatrně. Jedna věc je již znát, jak vykonávat danou práci, na druhou stranu postoj, že už se nemáte čemu učit bude vaše okolí iritovat.

- "Nechápu to.“ Někdo, kdo potřebuje neustálou instruktáž, může být trnem v oku nadřízených.

- „Můžete to zopakovat?“ Opakované požadování instrukcí napovídá, že nerespektujete, nebo je vám jedno, co vám manažer říká.

- „Nedostal jsem se k tomu." Zaměstnanec, který je nespolehlivý, určitě zůstane na mysli pro případy hodnocení a povýšení, která určitě nedostane.

- „To nemám v popisu práce." Čas od času je možné, že bude třeba udělat práci, která se vymyká vašim běžným povinnostem.

- „Mě neobviňujte, nebyla to moje chyba.“ Jednou z věcí, která vašeho šéfa spolehlivě rozpálí bude, když budete zakrývat svoji chybu házením viny na někoho jiného. Takové chování prokáže nejen vaši nespolehlivost, navíc ale i vaše podvodné jednání.

- „Můžete říct J., aby vypnul tu obtěžující hudbu?“ Pokud si nedokážete problémy s kolegy vyříkat sami, můžete požádat nadřízeného o radu. Neočekávejte ale, že bude reagovat na vaše fňukání a stížnosti.

- „Mám rodinu. Jdu domů.“ Občasný přesčas je na mnoha pracovištích běžný standard. Ujistěte se, že znáte firemní směrnice týkající se přesčasů, ještě než se budete stavět proti.

- „Pořiď si otroka." I když z firmy odcházíte, vyhněte se pálení mostů. Ex-nadřízený může být zdrojem profesní reference pro budoucí pozice, a tak můžete později odchodu ve zlém litovat.

Pokud nejste ve stávající pozici spokojeni, ať už kvůli množství práce, pracovním podmínkám nebo z jiných důvodů, je na vás, abyste podnikli první krok ke změně situace, jinak je pravděpodobné, že si svoji nespokojenost odnesete na příští místo.

-av-
Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder