Všeobecný odborník, nebo specialista?

Lidé, kteří rozvíjejí svou kariéru v oblasti lidských zdrojů, se často ptají, zda je lepší být všeobecným odborníkem, nebo specialistou. Odpověď na tuto otázku není jednoznačná. Každý by si měl individuálně odpovědět na několik stěžejních otázek, aby odhalil, co pro něho bude lepší.

- Jste typ člověka, který potřebuje ve své práci velkou rozmanitost? Pokud vás nudí opakování stejných úkolů, pravděpodobně vám bude lépe vyhovovat role všeobecného odborníka. Pak vás bude čekat práce v různých oblastech řízení lidských zdrojů – jednou to bude vyjednávání balíčků zaměstnaneckých výhod a jindy například sestavování vzdělávacích programů.

- Jak dobře reagujete na neočekávané události? Jako všeobecný odborník budete začínat pracovní den řešením jedné věci a skončíte u něčeho úplně jiného. Pro někoho jsou neočekávané události rušivým prvkem, protože má pocit, že se nikdy nedostane k řádnému plnění svých úkolů. Jiný je může považovat za osvěžující. Do jaké skupiny se řadíte?

- Jak moc jste zaměření na detaily? Většina pozic pro specialisty vyžaduje vysokou míru orientace na detaily. Budete odborníkem na specifickou oblast řízení lidských zdrojů a lidé od vás budou chtít informované odpovědi na své otázky. Vyhovuje to vaší osobnosti?

- Jaká si myslíte, že je budoucnost ekonomiky? Je-li ekonomika silná, specialisté na určité oblasti, jako je například nábor, si mohou vydělat balík. Co se ale stane, když ekonomika oslabí? Dokážete se prodat? Všeobecní odborníci bývají více izolovaní od následků ekonomického poklesu.

- Jaké jsou vaše dlouhodobé kariérní cíle? Je-li vaším cílem otevřít si vlastní poradenskou společnost v oblasti lidských zdrojů, zvažte několik let praxe v různých specializovaných pozicích. Pokud je vaším cílem řídit oddělení lidských zdrojů v malé firmě, dejte se spíše cestou všeobecného odborníka.

-kk-

Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com