Vůdce musí být autorita

Pro člověka je přirozené chtít, aby jej ostatní lidé měli rádi. Pro manažery to však může znamenat překážku v prosazování jejich schopnosti vést. Článek upozorňuje, jak se tato touha může vymknout kontrole.

- Kolegové namísto podřízených. Často se stává, že se vedoucí pracovníci chovají k podřízeným příliš neformálně. Není nic špatného na tom, zajít občas společně na skleničku, nic by se však nemělo přehánět. Chcete-li být efektivním vůdcem, měli byste pro své lidi být autoritou.

- Komunikace sklouzávající k litování. Může se stát, že vůdce přestane konstruktivně komunikovat a začne se společně litovat se svými kolegy nebo i podřízenými. Zaměstnanci však potřebují vůdce, který bude sebevědomý a provede je těžkými časy. Poslední, co chtějí slyšet, jsou pochybnosti od nadřízených.

- Příliš mnoho pro zaměstnance. Někteří manažeři neustále přijímají kritiku za podřízené, kteří nezvládají své úkoly. V takovém případě je třeba najít si čas a vysvětlit jim, jak se mohou zlepšit. Dělat vše sám ve snaze vyhnout se konfliktu není řešením.

-kk-

Zdroj: The CEO Refresher - americký server věnovaný managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The CEO Refresher