Vycházení se šéfem: Co dělat a nedělat

Vztah s nadřízeným se v mnohém podobá vztahu s životním partnerem. V obou případech na sobě závisíte v otázce povzbuzování, vedení a podpory. Trávíte spolu mnoho hodin každý den, pravděpodobně po dobu let. Je také velice pravděpodobné, že si polezete na nervy. To však neznamená, že nemůžete na svém vztahu pracovat a zlepšovat jej.

Někdo má v zaměstnání to štěstí, že narazí na šéfa, který je dobrým vůdcem, učitelem a mentorem. Jiní pracují pro naprostý opak takového ideálního nadřízeného. Ať už je ale váš šéf jakýkoliv, můžete ze svého vztahu těžit to nejlepší, když se naučíte sledovat jeho cíle, pracovní styl a návyky a podle toho se sami chovat.

Co dělat?

- Sledujte lidi, kteří s vaším šéfem dobře vycházejí. Jsou to ti, kteří se naučili, jak se k němu správně chovat. Zkuste se jimi inspirovat a učit se od nich.

- Uvědomte si, že jste spoluodpovědní za váš vztah se šéfem. I když nemůžete svého šéfa změnit, můžete změnit své chování k němu.

- Snažte se usnadnit šéfovi práci tím, že se nabídnete pro splnění úkolů, o kterých se domníváte, že by nerad dělal sám.

- Sledujte proměny nálady svého šéfa. Všímejte si dnů a hodin, kdy je v nejlepším rozpoložení.

- Říkejte svému šéfovi, jaký máte názor na to, jak s vámi zachází. Neskrývejte své pocity. Vyčkejte ale na vhodný okamžik, kdy bude v klidu.

- Monitorujte svůj postup. Buďte ale trpěliví a nečekejte, že se váš vztah vybuduje najednou.

Co nedělat?

- Nezpochybňujte šéfovu autoritu, i když s ním v konkrétní situaci nesouhlasíte.

- Neberte si kritiku osobně. I když se váš šéf nechá unést, pomůže vám to odlišit práci a osobní vztah.

- Nestavte se do pozice, kdy byste mohli být kritizováni za očekávání šéfova souhlasu, když není zapotřebí. Informujte šéfa později.

- Nešiřte pomluvy za šéfovými zády. Buďte loajální.

- Nepřekračuje šéfa, pokud to není absolutně kritické. Přerušování hierarchie vedení je téměř vždy zdrojem problémů.

- Nikdy neztrácejte respekt sami k sobě. Pokud vaše pokusy o to, vyjít se šéfem, ztroskotají, zachovejte si úctu sami k sobě a dělejte, co musíte, i kdyby to byl odchod z firmy.

-kk-

Zdroj: American Management Association - portál Americké manažerské asociace (AMA)
Zobrazit přehled článků ze zdroje American Management Association