Vychovejte si svého šéfa

Když vy a váš šéf netáhnete za jeden provaz, nevycházíte spolu, práce může být dost mizerná. Ale rozvázání pracovního poměru není jediným řešením. Následující rady od personalistů a konzultantů vám mohou pomoci zlepšit vztah s vaším novým nebo dlouhodobým nadřízeným:
1. Naučte se, jak doručovat novinky – zjistěte, jakému způsobu dává váš šéf přednost – psaným vzkazům, e-mailům, jednáním nebo telefonátům? Má raději detailní informace nebo mu stačí základní údaje? Soutěžení nebo spolupráci? Zkuste brát při prezentaci novinek ohled na jeho potřeby, ne na svoje.
2. Zjistěte, co má váš šéf rád a co ne – jeho nedostatky jsou příležitostí pro váš růst. Jaké vyznává hodnoty, jaké jsou jeho priority, silné a slabé stránky, kvalifikace. Poznáte, kdy je rozzlobený nebo spokojený?
3. Neočekávejte, že váš šéf převezme odpovědnost za váš vztah – vy jste odpovědní za vytvoření efektivního pracovního vztahu. I váš šéf je obyčejný člověk, který nezná všechny odpovědi a potřebuje pomoc. Nečekejte, že rozumí a vyjde vstříc všem vašim potřebám.
4. Pomozte nadřízenému k úspěchu – je důležité mu pomoci odvést dobrou práci, protože váš úspěch je spojený s jeho. Zjistěte, co k uspění potřebuje, a zkuste to opatřit. Nebojte se poskytnout mu zpětnou vazbu. Nemyslete si, že váš šéf neocení vaši iniciativu ho něčemu naučit.
5. Nespěchejte – jako v jakémkoli jiném vztahu, trvá nějakou dobu, než se vybuduje důvěra. Diplomacie je tou nejlepší cestou.
-ba-
Zdroj: Career Journal - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal