„Wellbeing“ na pracovišti a jeho základní parametry

„Wellbeing“ na pracovišti, neboli pocit pohody, blahobytu a duševního zdraví, je často skloňovaný terminus technicus personalistiky. Tento termín odkazuje na motivující a příjemné pracovní prostředí, ve kterém jsou pracovníci šťastni a schopni podávat ty nejlepší výkony. Mimo vyloženě fyzické a estetické vlastnosti pracovního prostředí, na které se v tomto článku zaměřovat nebudeme, „wellbeing“ v sobě skrývá především opatření ze strany zaměstnavatele, která zajistí duševní pohodu pracovníků. V tomto článku se podíváme na některé základní parametry tohoto často rozebíraného nastavení pracovního prostředí.

Ilustrační snímek

Flexibilita

Podle HR Zone je základním parametrem pohody na pracovišti flexibilita zaměstnání a pracovní doby. Lidé jsou různí a mají i různé požadavky a priority. Možnost flexibilního uspořádání práce je ze strany zaměstnanců velmi vítaná a přispívá k celkové spokojenosti na pracovišti.

Program pro služebně starší

Zaměstnavatel by měl motivovat pracovníky k tomu, aby u firmy zůstali co nejdéle, a zároveň by pracovníci měli vědět, že když budou firmě věrní, budou za to odměněni. Nenechte zaměstnance na pochybách a nabídněte jim transparentní systém kariérního postupu, vzdělávání a péče o služebně starší pracovníky, jejichž expertizy a zkušeností si zaměstnavatel váží.

Finanční jistoty

Jednou z nejhorších nejistot mezi pracovníky je nejistota finanční. Nikdy nebudete mít spokojené, efektivně pracující a plně soustředěné pracovníky, pokud si nebudou stoprocentně jisti svými platy. Vyplácejte výplaty včas, mějte opět transparentní systém odměn, a ideálně poskytujte zaměstnancům i finanční poradenství či zvýhodněné životní pojištění tak, aby je peníze zkrátka trápily co možná nejméně.

Zapojení zaměstnanců

Spokojenost na pracovišti sebou nese i možnost svou činností měnit a přetvářet pracovní prostředí. K duševní pohodě zaměstnanců tedy určitě patří i to, že jim zaměstnavatel naslouchá, že jejich poznámky bere vážně a konzultujte s nimi různé kroky a změny, které se jich týkají, a to tak, aby se pracovníci mohli k nově zaváděným systémům vyjádřit a případně se na nich podílet.

 

-mm-

 

Zdroj: HR Zone - britský portál zaměřený na lidské zdroje
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Zone