Žádné lážo plážo

Američtí zaměstnanci přestávají využívat dovolených. Místo plavek a opalovacích krémů přebírají v letních měsících mobilní telefony a přenosné počítače. Kanceláře neopouštějí prakticky nikdy, pouze pokud nejsou postiženi vážnou nemocí. Tato skutečnost je nepříznivá nejen pro cestovní průmysl, ale zejména pro jejich vlastní firmy. Je to začarovaný kruh, ve kterém stále stoupá hladin stresu.

Nedávná vlna propouštění donutila stávající zaměstnance více pracovat. To je přirozené, stejně tak přirozená je ale skutečnost, že čím více pracujeme, tím větší potřebujeme přestávku. Kultura nekonečné a všudypřítomné práce je nezdravá, nebezpečná.

V porovnání s Evropany působí Američané jako stresovaní workoholici, kteří přihlížejí úpadku své ekonomiky i osobních životů. Takto vytížení zaměstnanci by potřebovali týdny nebo i měsíce placeného volna, nejprve by to však muselo být veřejně akceptováno jako norma. Nepomáhají ani vedoucí pracovníci, kteří by ve vybírání dovolené měli být svým podřízeným příkladem. Prozatím jen roste strach z odchodu na dovolenou.

-kk-
Zdroj: CIO.com - Internetové stránky časopisu CIO pro vedoucí pracovníky v oboru informačních technologií
Zobrazit přehled článků ze zdroje CIO.com