Zakázali vousy! Co přijde příště?

Redaktor britského listu The Guardian Andrew Shanahan se zamýšlí nad tím, jak soudobá kancelářská politika v jeho zemi nepodporuje vousy. Sám je totiž zastáncem názoru, že knír nebo bradka jsou mužné a nejeden muž je na své vousy hrdý. Nesouhlasí s častými argumenty zaměstnavatelů, že vousy jsou nehygienické.

V západním světě je běžné, že pracovitě mají svá pravidla pro vizáž a oblékání zaměstnanců (tzv. dress codes). Často není výjimkou, že tato pravidla zakazují mužům nosit vousy ze zdravotních nebo i náboženských důvodů. Dokonce probíhají i soudní spory o vousy a jsou i zaměstnanci, kteří dostali výpověď, když si odmítli oholit knír.

Je kancelář armáda, aby musel být každý zcela oholen? Bílé límečky přeci nežijí v nehygienických podmínkách, ani nenasazují plynové masky, kde by jim vousy mohly vadit. Neblíží se doba, kdy bude zaměstnavatelům na zaměstnancích vadit i bočí, chlupy v nose nebo v podpaží?

Andrew Shanahan vidí v zakazování vousů na pracovišti jediný důvod – pro firmy je podle něho složitější muže s vousy kontrolovat. Zaměstnavatelům podle něho nevadí to, že by vousáči mohli přenášet bakterie, ale to, že vousy znamenají individualismus. Vyzývá proto muže, aby se svých vousů nevzdávali.

-kk-

Zdroj: The Guardian - portál britského deníku The Guardian
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Guardian