Základy komunikace s odlišnými kulturami

Efektivní komunikace s lidmi z jiných kultur vyžaduje sebeuvědomění, otevřenost a všímavost. V První řadě byste měli věnovat pozornost tomu, co se děje uvnitř vás z emočního hlediska. Připusťte si své pocity a pojmenujte je: „Cítím strach“, „Chci se učit“ atd. Dalším krokem je změna perspektivy. Uvědomte si, že lidi a věci kolem sebe vnímáme skrze vlastní kulturní náhled. Vyzkoušejte si, co se můžete naučit, když se budete dívat pohledem jiné kultury.

Neodsuzujte, naslouchejte

Důležité je neodsuzovat kulturně odlišné lidi, neznamená to však přestat hodnotit chování konkrétního člověka, kterého máte před sebou. O svých názorech, hodnotách a předpokladech byste naopak měli mluvit, abyste se navzájem lépe pochopili.

Buďte všímaví. Při komunikaci věnujte plnou pozornost naslouchání, všímejte si, co a jak vám druhá strana říká. Vyžaduje to čas a prostor, který si vyčleníte pro konverzaci. Nezabývejte se tím, že vám dojde čas, nestačíte dokončit svou myšlenku nebo budete vnímáni jinak, než chcete.

Učte se, nebuďte pohodlní

Chcete-li se naučit lépe komunikovat s odlišnými kulturami, vzdělávejte se. Cestujte, zajděte na kurz nebo seminář. Opusťte své pohodlí a lépe pronikněte do své komunity. Mluvte s lidmi, kteří vás nemají rádi. Rozvíjejte se.

-kk-

Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com