Zaměstnavatelé se snaží zmírnit napětí na pracovišti

Firmy postupem času poznaly, že když se sníží psychické napětí zaměstnanců, vzroste jejich produktivita. Proto se snaží najít způsoby, jak je zbavit stresu, a tím i motivovat k další práci. Článek popisuje příklady několika firem – jedna z nich postavila do konferenční místnosti velikou sochu opice, jiná velký klobouk s plyšovými králíky, další umístila do haly v přízemí pingpongový stůl, kde se mohou zaměstnanci kdykoli „protáhnout“ a odreagovat.

Existují pochopitelně i firmy, v nichž vládne kultura, která rovnováhu mezi prací a psychickým zdravím ignoruje. Takové firmy však na svůj přístup brzy doplácí – mnoho zaměstnanců dává výpověď, snižuje se jejich morálka a produktivita práce klesá. Svůj podíl na stresu mají i technologie – sice umožňují lidem vzájemně lépe komunikovat, ale mají také opačný účinek. Když člověk nechce, nemusí se zvednout ze židle.

I malé změny mají mnohdy velký účinek. Nadřízení mohou například nabídnout svým zaměstnancům jednu hodinu týdně, kterou mohou věnovat relaxačním aktivitám podle svého výběru. Jedna ze skupinek se například pravidelně schází a zpívá si při kytaře. Údajně se ještě nestalo, že by toho někdo zneužil. Novu metodou jsou také týmové semináře – tzv. teambuilding, při kterých si účastníci mohou příjemným způsobem ověřit vztahy v pracovní skupině a lépe pochopit kolegy, s nimiž pracují.

**Datum vydání:** IV/2002
Zdroj: HotJobs.com - pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje HotJobs.com