Zasedací (ne)pořádek

Pokud právě sedíte v práci a čtete tento článek, zanechejte na chvíli své činnosti a rozhlédněte se kolem. Kdo sedí vedle vás a kdo naproti vám? Kdo vidí na obrazovku vašeho počítače? A koho slyšíte, když telefonuje? To, kde v práci sedíte, může mít zásadní vliv na vaši každodenní působnost a chod firmy. Při navrhování nebo přestavování kanceláří proto mějte na paměti, že nejprve je třeba myslet na prostor.

- Zasedací pořádek vaší firmy by měl odrážet to, jak funguje. Je to stejné jako na banketech – podle toho, kde sedí, může každý odhadovat své možnosti.

- Rozdělte zaměstnance do relevantních oddělení a sekcí. Může vám pomoci, když si načrtnete diagram, jak se každá osoba vztahuje ke každé sekci.

- Při rozmisťování týmů věnujte pozornost interpersonálním vztahům. Každý člověk disponuje určitými vlastnostmi a návyky, které buď odradí nebo povzbudí ostatní.

- Typ vaší organizace napoví i to, zda vedle sebe posadit přátele či rivaly, zda smísit pohlaví nebo umístit nováčky vedle zkušenějších zaměstnanců. Správné rozmístění zaměstnanců podpoří produktivitu (a naopak).

- Nejde však jen o osobní vztahy. Je třeba dodržovat i určitá firemní pravidla, například zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví. Mezi pracovními stoly je třeba zajistit dostatek místa, nic by nemělo blokovat únikové východy apod.

- Rozmístění zaměstnanců mohou ovlivňovat i další faktory, jako je osvětlení nebo klimatizace. Nikdo nebude chtít sedět na místě, kam celou pracovní dobu proudí studený vzduch nebo tam, kde mu bude svítit světlo přímo do monitoru.

- Nejlepší místa jsou u oken. Zvažte proto, koho na ně posadíte. Rozmýšlejte také dobře, zda vedoucí pracovníci dostanou samostatné kanceláře nebo budou pracovat s ostatními v otevřeném prostoru.

- Rozdíl mezi tvrdou a úspěšnou prací závisí dále na konkrétních možnostech sezení. Ujistěte se, že poskytujete zaměstnancům takový stůl a prostor, v němž se mohou koncentrovat na práci.

- Zasedací pořádek by měl vycházet z instinktů a rad ostatních. Zveřejněte například váš návrh a vítejte připomínky zaměstnanců.

- Změny můžete dělat do poslední minuty.

-kk-

Zdroj: The Guardian - portál britského deníku The Guardian
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Guardian