Zástup za dovolenou - brigádníci i rozdělení práce

Na léto a s ním spojené období dovolených se těší většina zaměstnanců. Pro vedení podniku však absence většího množství pracovníků může znamenat ohrožení chodu firmy. Někde chybějící zaměstnance nahradí brigádníci, jinde si práci mezi sebe rozdělí ostatní kolegové.

Práci dovolenkáře si mezi sebe nejčastěji rozdělují zaměstnanci menších podniků. Podle jejich slov by se jim najímat nového člověka na dva tři týdny nevyplatilo. V práci sice musejí trávit více času, ale pokud vedení jejich zvýšenou zátěž v době dovolených ocení prémiemi, nestěžují si.

Najímání brigádníků se některé firmy brání i kvůli jejich nespolehlivosti. Za nejlepší řešení pak považují zaměstnat někoho z rodinných příslušníků stálých pracovníků. Dalším způsobem, jak volna zaměstnanců vyřešit, je celozávodní dovolená.

Zvýšený zájem o brigádníky během léta zaznamenávají i personální agentury. Firmy nejčastěji hledají výpomoc na úklid, v dělnických provozech, potravinářství, na stavbách nebo třeba v supermarketech. Většinou se jedná o místa bez nutné profesní kvalifikace. V kancelářích brigádníci většinou vykonávají jen rutinní administrativu.

Komplikacím s brigádníky se dá předejít. Firmy jim musí jasně stanovit kompetence a rozdělit úkoly. Především podniky, která nemají s brigádníky zkušenost, jasně nevymezí jejich zodpovědnost, což pak může vést k pochybením ze strany brigádníka.

-hp-
Zdroj: MF DNES - český deník Mladá Fronta DNES
Zobrazit přehled článků ze zdroje MF DNES