Ženy v zajetí perfekcionismu

Ilustrační snímek

Každý den se nám předkládá dokonalý obrázek žen, které vše stíhají, nikdy se neunaví a vše mají perfektní. Dokonalé manželky a matky, úspěšné v práci. Od žen se obecně očekává, že budou zvládat vše. Tato iluze je však nebezpečná a může vést až k úplnému vyčerpání organismu a nervovému zhroucení, zvláště u žen, které zapomínají na své vlastní potřeby.

Ženy by si měly přestat klást nesplnitelné požadavky a měly by si uvědomit, že nelze vyhovět všem. Měly by si naplánovat pracovní den tak, aby jim zbylo i trochu času na sebe. K tomu je vhodné sestavit si seznam činností, stanovit si priority a vybrat ty činnosti, které je možné nějakým způsobem usnadnit. Například práce v domácnosti se dá docela dobře rozdělit mezi manžela a (větší) děti.

Za perfekcionismem se obvykle skrývá jiný psychický problém – nejistota a potřeba bezpečí. Mnoho žen se také obává, že je ostatní lidé nebudou mít rádi, když určité věci nezvládnou. Změna zaběhlých poměrů je poměrně náročná – ženy musí udělat pozitivní zkušenost, která jim dá najevo, že je ostatní mají rádi a akceptují je i s jejich chybami.

Zdroj: Jobpilot.de - německé stránky společnosti Jobpilot s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Jobpilot.de