Život není jen práce

Zdá se vám, že pracujete stále déle a začíná to nepříznivě ovlivňovat vaše zdraví a rodinný život? Co s tím můžete dělat?

Existují dvě základní příčiny. Buď neumíte správně řídit svůj čas, nebo má vaše pracoviště kulturu přesčasové práce, která vám brání odcházet každý den v rozumnou hodinu. I přes tyto překážky však můžete vyzkoušet základní tipy, jak lépe vyvážit pracovní život se soukromým.

- Ujasněte si priority. Každý den si určujte prioritní úkoly a nejprve se věnujte těm nejdůležitějším. Měli byste pochopit, že váš seznam úkolů nikdy nebude prázdný. Pokud se však naučíte věnovat tomu, co nejvíce potřebuje vaši pozornost, budete z práce odcházet sice s dalšími úkoly na zítra, ale s méně obavami.

- Odcházejte včas. Alespoň dvakrát nebo třikrát týdně odcházejte z práce v určenou hodinu. Tento závazek si ještě pojistěte tím, že si po této hodině domluvíte mimopracovní aktivity s přáteli nebo partnerem. Bude vás to pak motivovat dokončit vše důležité včas.

- Naučte se řídit techniku. Nenechte se při práci zahltit e-maily, telefonáty a dalšími novými technologiemi, které vás budou rušit. Naučte se neotevírat e-mailovou schránku vždy, když uslyšíte zvuk ohlašující novou poštu, a nezvedat každý telefonát. Držte se svých prioritních úkolů.

- Pozor na otravné kolegy. Vyhýbejte se „problémovým“ kolegům, kteří vás ruší stěžováním na nepodstatné věci nebo snižují vaše ambice.

Pokud je váš problém spíše záležitostí přesčasové firemní kultury, můžete se pokusit vyjednat některou z forem pružného výkonu své práce. Pamatujte si, že život není jen práce. Jak řekl Woody Allen: „Nechci dosáhnout nesmrtelnosti svou prací. Chci jí dosáhnou tím, že nezemřu.“

-kk-

Zdroj: The Times Online - stránky prestižního britského deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Times Online