Znalost HR dávno nestačí. Personalisté musejí být analytici

Využití analytických nástrojů v HR již není pouhou možností, ale nutností. Určitým způsobem je již využívá většina firem, přesto však mnohé stále nechápou či nechtějí chápat jejich smysl a potenciál. Nejčastěji si myslí, že analytika je pouze vytváření reportů.

Přesto však můžeme být optimisté a očekávat rychlý růst využívání analytických nástrojů v HR. Do pěti let by již měly být zcela zásadní a klíčovou součástí řízení lidských zdrojů. Existuje několik zřejmých důvodů.

Ilustrační snímek

V zajímavém článku na serveru HR Zone na tyto důvody upozornil britský odborník na analytické nástroje pro firmy David Green ze společnosti IBM.

Proč se tedy analytické nástroje dostanou již brzy z okraje do středu zájmu HR a celých firem?

1. Žijeme v digitální době a HR se musí přizpůsobit

Digitální technologie mění všechny kolem nás včetně obchodních modelů a způsobu práce se zaměstnanci a zákazníky. Lidské zdroje se musí naučit pracovat s daty tak, aby mohly přicházet s iniciativami, které zlepší zkušenosti zaměstnanců, navrhnou efektivnější organizační struktury a způsoby práce.

2. Bez analytiky HR nic neví

Lidé dnes v práci očekávají stejné zkušenosti, které díky digitalizaci mají jako zákazníci. Jde především o osobní přístup nebo zpětnou vazbu v reálném čase. Zvažte, jak můžete zaměstnancům nabízet jakékoli služby a programy, pokud neznáte jejich zájmy, motivace, preference apod.

3. Způsoby organizace firem a práce v nich se mění

Rigidní a byrokratické organizační modely v digitální éře nefungují. Organizace dnes musejí řešit hledání optimálního mixu zaměstnanců, nezávislých pracovníků, konzultantů, outsourcingu a automatizace. Analytika zaměřená na lidské zdroje jim pomůže vytvořit správnou strukturu a pracovní prostředí.

4. Firmy potřebují data o lidech

Umístění nové kanceláře, správná velikost týmu, chybějící dovednosti pro plnění obchodní strategie... To jsou příklady otázek, s jejichž zodpovězením může výrazně pomoci sběr, analýza a vizualizace dat o lidech ve firmě. Manažeři pak budou moci lépe rozhodovat o rozvoji zaměstnanců a pomáhat zaměstnancům řídit výkonnost a kariéru.

5. Analytici pomohou lidem z HR změnit uvažování

Odborníci na analýzu dat jsou velmi inteligentní lidé, kterým nechybí zvědavost, motivace uspět a schopnost spolupráce. Často nemají zkušenosti z HR, ale chtějí dělat něco prospěšného pro zaměstnance. Do oddělení HR přinesou analytické uvažování založené na faktech, které stále na mnoha místech chybí.

-kk-

Zdroj: HR Zone - britský portál zaměřený na lidské zdroje
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Zone