Znuděný zaměstnanec je horší než přepracovaný

Znudění zaměstnanci mají na své zaměstnavatele horší vliv než přepracovaní zaměstnanci. Ukázal to výzkum mezinárodní konzultační společnosti Sirota Survey Intelligence. Zaměstnanci, kteří mají málo práce, podle něj vykazují nižší spokojenost, pocit přispění a hrdost vůči zaměstnavateli než jejich vytíženější kolegové. Výzkumu se zúčastnilo přes milion zaměstnanců.

71 procent respondentů s „vhodným objemem práce“ uvedlo, že považují svou práci za podnětnou. Totéž uvedlo jen 22 procent zaměstnanců, kteří mají „příliš málo práce“. 74 procent respondentů s „vhodným objemem práce“ dále míní, že mohou v zaměstnání dobře využít své schopnosti a dovednosti. Stejný názor má jen 36 procent méně vytížených zaměstnanců. V otázce hrdosti vůči zaměstnavateli je poměr těchto dvou skupin zaměstnanců 76 procent ku 51 procentům.

Výzkum dále zjistil, že je více zaměstnanců, kteří se cítí být přepracovaní (22 procent) než těch, kteří mají málo práce (14 procent). Pocit přepracování u zaměstnanců přitom roste po dvou až pěti letech u jednoho zaměstnavatele. Tito zaměstnanci mají pocit, že se jim nedostává dostatečné podpory ze strany kolegů. Shodují se na tom, že kvalita jejich práce upadá, zažívají větší stres a napětí a cítí, že obětují své osobní životy práci.

-kk-
Zdroj: BLR.com - americký portál věnovaný rozvoji lidských zdrojů, bezpečnosti práce a odměňování
Zobrazit přehled článků ze zdroje BLR.com