Zorganizujte neplánované hledaní práce

Než po hlavě skočíte do nového pozice poté, co jste byli propuštěni, zkuste trochu přemýšlet a plánovat, bez ohledu na to, jak urgentně potřebujete novou práci. Trik pro úspěšný přechod je nepanikařit.

- Zvažte svou finanční situaci. Identifikujte nutné výdaje a udělejte priority investicím. Pokud nutně potřebujete peníze, možná bude vhodné vzít dočasnou práci.

- Plánujte. Pokuste se promyslet s odstupem váš přístup k hledání nového místa. Specifikujte co nejpřesněji své představy a zvolte firmy, kde by se vám líbilo pracovat.

- Určete svou cenu na trhu práce. Vyhledejte informace o podobných pozicích a určete platové rozmezí a benefity, které můžete žádat. Pokud jste vzdělaní v oboru, který stagnuje nebo upadá, snažte se identifikovat ty své dovednosti, které jsou přenosné do jiných odvětví, kde je situace lepší.

- Vychladněte. Bez ohledu na to, jak rychle potřebujete začít pracovat, dejte si alespoň několik dní, abyste zpracovali svoji emoční reakci na ztrátu místa. Zbavíte se tak negativních emocí, které by se mohly přenést do vašeho projevu. Úspěšnost při náboru je z větší části právě o tom, jak se prezentujete.

- Vypilujte a zveřejněte své CV. CV je vaší vstupenkou do světa práce. Zajistěte, že klade důraz na to, co chcete, vaše přední úspěchy a jejich měřitelné výsledky.

- On-line komunikace. Odhaduje se, že až 42 % lidí našlo novou pozici prostřednictvím networkingového kontaktu. Udělejte si seznam svých kontaktů ze školy a předchozích zaměstnání, oslovte je a sdělte jim, jakou pozici hledáte. Chtějte informace a reference. Najděte kontakt, který vás může představit někomu, kdo má v moci klíčové rozhodování ve firmě, kde si přejete pracovat.  

-av-

Zdroj: The Wall Street Journal Online - server prestižního amerického ekonomického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Wall Street Journal Online