Zpomalte, stres už se nenosí

Slobbies (slow but better working people – pomalí, ale lépe pracující lidé), jsou stresovaní manažeři, kteří ještě nedávno pracovali i 70 hodin týdně, dnes však znovu objevují kouzlo klidu a pohody rodinného života. Jsou to zastánci moderního antistresového trendu, kteří bojují proti neustálé přítomnosti mobilních telefonů a elektronické komunikace a do svého životního stylu opět zařazují privátní sféru.

Důsledky svého hektického životního stylu odhalí většina manažerů příliš pozdě, většinou po prvním infarktu nebo nervovém zhroucení. Neustálý stres je pro ně zdrojem vážných onemocnění. Předpokladem osobního i profesního úspěchu je přitom inteligentní zacházení s vlastními schopnostmi a zdroji energie. Přepracovaní manažeři si proto musí uvědomit potřebu „dobíjet baterky“, relaxovat, zpomalit. V mnoha firmách může být módní působit přepracovaně a vystresovaně, zákazníci však nemají mnoho pochopení pro to, když je jejich partner unavený a podrážděný. Lidé, kteří zvládají své vlastní síly, budou v jednání se zákazníky i kolegy úspěšnější.

Touhu po klidu a smysluplném zacházení s vlastními zásobami energie nelze zaměňovat s leností či nechutí pracovat. Pomalejší tempo nevede vždy nutně k horším výkonům, trpělivý a odpočatý člověk je často výkonnější a kreativnější než ten, kdo se s vidinou všech úkolů a stresu nedokáže plně věnovat žádnému úkolu. Pracovní styl je ovšem třeba měnit pomalu, postupně a sledovat při tom reakce okolí. Radikální změna stylu práce není tak jednoduchá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Dosáhnout toho lze pouze přesvědčením, nikoli plánováním. Nejde o to, umět stres lépe rozdělit a organizovat. Je důležité, umět se stresu vzdát a získat opět radost z práce.
Zdroj: JobPilot.cz - české stránky serveru JobPilot s nabídkami práce
Zobrazit přehled článků ze zdroje JobPilot.cz