4. kroky k firemnímu programu pro rozvoj leadershipu

Ilustrační snímek

Jedním ze způsobů, jak rozvinout vysoký potenciál zaměstnanců ve vysokou výkonnost je program rozvoje leadershipu. Musí však být připraven na míru konkrétnímu odvětví, konkrétní firmě a jejím potřebám. Jak s takovým programem začít: Server Inc.com radí:

1. Vymezte potřebné dovednosti

Vůdcovské dovednosti, které chcete rozvíjet, by měly vycházet z potřeb vaší organizace. Vycházejte proto ze zralosti vaší firmy. Vaši lídři budou potřebovat jiné dovednosti v podnikatelských začátcích a jiné v době, kdy již vaše firemní struktura bude pevně ukotvena. Přemýšlejte také o různých potřebách jednotlivých obchodních jednotek.

2. Najděte gatekeepery

Nečekejte, že všichni budou automaticky vítat program rozvoje leadershipu s nadšením. Chcete-li uspět, potřebujete na svou stranu získat klíčové lidi v organizaci, kteří budou inspirací a motivací pro ostatní. Najít tyto „gatekeepery“ nebude jednoduché, zvlášť ve velké firmě. Je však třeba je získat dříve, než bude celý program spuštěn.

3. Zapojte více vzdělávacích technik

Program rozvoje leadershipu by měl propojovat ilustrativní příklady s analytickou výukou, interaktivními hrami a materiály z praxe. Pro týmovou práci je důležitá komunikace tváří v tvář. Program je dále vhodné podpořit sociálními médii, vzděláváním na dálku či různými interaktivními technikami.

4. Zajistěte vzdělávací materiály a kontakt účastníků

Účastníci by si ze školení měli přinášet různé materiály – od seznamů různých zásad, přes plány až po manuály – které jim pomohu uvádět nové dovednosti do praxe. Chcete-li také dosáhnout vlivu na celou organizační strukturu, umožněte skupině účastníků a absolventů programu udržet kontakt prostřednictvím newsletterů, videokonferencí a sociálních médií.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com