Britové chystají právo požadovat školení

27 milionů britských zaměstnanců by mohlo do dvou let získat právo vyžadovat volno z práce za účely dalšího vzdělávání. Návrh zákona o dětech, dovednostech a vzdělávání (Children, Skills and Learning Bill), který bude v příštím roce předložen parlamentu, počítá s tím, že všichni zaměstnanci pracující pro svého zaměstnavatele déle než 26 týdnů mohou žádat o absolvování vzdělávacích programů, které rozšíří jejich kvalifikaci.

Toto právo by se mělo vztahovat k dovednostem, které jsou relevantní pro výkon práce jednotlivých zaměstnanců. Výzkumy totiž ukazují, že třetina britských zaměstnavatelů neškolí své zaměstnance. V minulém roce se nedoslalo žádného školení 8 milionům zaměstnanců.

Ministr pro dovednosti John Denham vysvětluje, že firmy, které investují do dovedností a vzdělávání, mají větší šanci uspět v současném ekonomickém prostředí. Připomíná loňský výzkum, který ukázal, že firmy, které neškolí své zaměstnance, mají dvaapůlkrát větší pravděpodobnost, že zkrachují.

Podle vládních výzkumů si 67 % Angličanů myslí, že opatření tohoto druhu může pomoci rozvoji dovedností v jejich organizaci. Očekává se, že tento zákon začne platit v roce 2010.

-kk-

Zdroj: Training Zone - britský portál o vzdělávání dospělých
Zobrazit přehled článků ze zdroje Training Zone