Četbou k osvojení cizího jazyka

Představte si, jak se děti učí mluvit. Neznají gramatiku ani pravidla výslovnosti. Jak to, že se tedy rychle naučí i složité jazyky, jako je arabština, japonština nebo ruština? Dospělí museli něco zapomenout, když mají se studiem jazyků problémy. Odpověď je jednoduchá, děti se prostě netrápí tím, zda správně vyslovují nebo používají správné slovesné časy. Usilují pouze o to, aby jim dospělí porozuměli. Učí se novým věcem proto, že si hrají a užívají si to.

Základními prvky úspěšného učení tedy tvoří nějaký cíl a užívání si prostředků, k jeho dosažení. Zamysleme se nyní, jak tyto dva principy využít při studiu jazyků. Většina lidí například ráda čte. Čtení je výborný komunikační proces pro studium jazyka. I když čtenář nic neslyší, mluví sám ve své mysli, opakuje si slova autora knihy, rozumí jim a zapamatovává si je. Vedle aktivního poslouchání proto hraje právě čtení zásadní roli, chcete-li se naučit cizím jazykům. Toto je několik dalších tipů:

- Čtěte hodně.

- Vašim cílem by nemělo být učit se nová slovíčka, konstrukce vět apod. Měli byste se snažit pochopit obsah knihy.

- Nehledejte ve slovníku každé slovo, kterému nerozumíte. Když se v knize objeví častěji, pochopíte jeho význam i bez slovníku a zapamatujete si je.

- Nenuťte se ke čtení cizojazyčné knihy, když vás nebude bavit. Raději si najděte jinou.

- Čím více budete číst, tím lépe pochopíte logiku daného jazyka.

- Čím lépe porozumíte logice jazyka, tím lépe se vám bude učit.

Tato metoda bude fungovat u každého, kdo zná abecedu jazyka, který se chce lépe naučit, umí v daném jazyce číst slova a baví ho četba.

-kk-

Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com