Co by měl kouč vědět o podnikání?

Ilustrační snímek

Uvažujete o tom, že začnete podnikat jako kouč? Pak by se vám mohla hodit doporučení, která byla zveřejněna na blogu Mezinárodní federace koučů (ICF). Nezaměřují se na to, jak získat potřebnou kvalifikaci, ale na to, jak uspět v byznysu.

Každé podnikání potřebuje vizi

Ujasněte si, proč chcete začít s podnikáním. Je to pro vás krátkodobá záležitost, nebo se tomu chcete věnovat dlouhodobě? Chcete si vybudovat a vést vlastní firmu? Na jaké klienty se chcete zaměřit a co jim chcete poskytovat?

Být jen kouč nestačí

Jakmile začnete podnikat, budete muset být také dobrým marketérem a orientovat se v otázkách financí, práva či dokonce IT. Ze začátku bude vše jen na vás.

Musíte si udržet vedoucí pozici

Po určité době pochopíte, že potřebujete zkušené spolupracovníky a účetnictví či správu vašich webových stránek necháte na nich. To však neznamená, že by vám postupně měli začít říkat, co máte dělat. Oni jsou vaše podpora, ale vy jste šéf.

Známosti budou důležitější než kdy jindy

Na začátku, ale i v průběhu vašeho podnikání pro vás budou zásadní vaše kontakty a vztahy s nimi. Pamatujte, že slovně šířená reklama je jednou z nejsilnějších a vy budete potřebovat dobré reference, abyste se pohnuli z místa.

Musíte do sebe investovat

To, že již máte určitou kvalifikaci pro práci kouče, neznamená, že už se nemáte co učit. Měli byste mít svého vlastního kouče, který vám bude pomáhat dále se rozvíjet jako kouč i jako podnikatel. Buďte připraveni investovat do svého rozvoje, tato investice se vyplatí.

Musíte znát svou cenu

Nikdo vám neporadí, kolik peněz si máte účtovat za své služby. Můžete sledovat trh, ale vaše ceny by měly být vaším vlastním rozhodnutím. Hledejte cenu, která bude odrážet to, kým jste a jakou změnu nabízíte.

-kk-

Zdroj: ICF - International Coach Federation - portál mezinárodní federace koučů (ICF)
Zobrazit přehled článků ze zdroje ICF - International Coach Federation