Co je NLP?

Neurolingvistické programování (Neuro Linguistic Programming - NLP) se zabývá studiem komunikace (intrapersonální i interpersonální) za účelem dosahování výsledků, které si přejeme. Pomáhá rychle dosahovat změn, hledat nové cesty a cíle a také jich dosahovat.

Kořeny NLP sahají do 70. let minulého století, kdy tuto metodu založili Richard Bandler a John Grinder na americké University of Santa Cruz. Opírá se o čtyři základní pilíře:

- Spojení. Když si vytváříme vztahy s ostatními i sami sebou, chceme si vybudovat spojení. NLP učí technikám, jak snadno a rychle navázat spojení s lidmi, s nimiž jednáme v práci i rodině, ale i zcela neznámými.

- Smyslové vnímání. Každý z nás vnímá různé věci různě. NLP pomáhá pochopit, jak vnímáme svět a učí, jak můžeme na základě toho lépe komunikovat.

- Výsledkové uvažování. Jde o to, uvědomit si, co chceme spíše než to, co nechceme. NLP nabízí nástroje, které pomáhají brát život do vlastních rukou a soustředit se na žádoucí výsledky. Pomáhá zbavit se negativních myšlenek a soustředit se na osobní cíle.

- Pružné chování. Každý z nás jinak filtruje obrovské množství informací, které vnímá. NLP pomáhá vidět více možností a zvolit jiný postoj, když dosavadní nefunguje, jak bychom si přáli.

-kk-

Zdroj: The CEO Refresher - americký server věnovaný managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The CEO Refresher