Co nás motivuje?

Motivace je síla, která nás žene vpřed. Může vycházet z touhy nebo zvědavosti, kterou v sobě máme, nebo to může být externí síla, která na vás vyvíjí tlak. Pokud se naučíte rozpoznávat váš hlavní motivační element, můžete identifikovat situace, které nejlépe uspokojí vaše potřeby.

Pokud se orientujete na cíle, budete jich pravděpodobně dosahovat prostřednictvím přímé a jasné rutiny. Obvykle dáváte přednost osobním jednáním a proces učení pro vás není moc záživný.

Pokud se orientujete na vztahy, účastníte se výukových aktivit hlavně z důvodu potřeby sociálních styků. Když se seznamujete a pracujete s lidmi, učíte se věci snáze. Zřejmě nepracujete rádi odděleně od ostatních.

Pokud jste orientovaní na učení, samotný jeho proces je to, co vás táhne. Hledáte nové informace a možná vás frustruje cokoliv, co je nevyžaduje vůbec, nebo jen v omezené míře.

Existuje ještě čtvrtý motivační styl, který není tak běžný a je orientovaný na vzruchy. Takto orientovaní lidé obvykle nedosahují cílů příliš spolehlivě, protože pokud je něco začne obtěžovat, stanou se nepokojnými a mají tendence jít jiným směrem, aby se opět cítili volní.

Pokud jste takto orientovaní, jste pravděpodobně impulsivní a vlastně si i přejete takoví zůstat. Vyhledáváte vzrušení a opouštíte cokoliv, co vám jej neposkytuje, nebo přestane poskytovat.

-av-
Zdroj: Learnativity - Marcia Conner's blog - blog americké konzultantky zaměřený na vzdělávání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Learnativity - Marcia Conner's blog