Co právě řeší české HR?

HR živě 23.2.2012

HR se může stát skutečným partnerem byznysu své firmy a zajistit zaměstnancům potěšení z práce, když:

  • najde svou cestu rozvoje talentů,

  • nastaví efektivní proces interního vzdělávání,

  • bude pomáhat manažerům kultivovat motivující firemní kulturu,

  • dokáže postavit HR procesy na strategických cílech firmy

  • a při tom všem se bude držet zdravého selského rozumu.

Shodli se na tom účastníci diskusního setkání HR živě, které proběhlo 23. února 2012 v Praze. Uspořádal je vzdělávací a poradenský portál EduCity ve spolupráci se vzdělávacími společnostmi Image Lab a FBE a vzdělávacím centrem společnosti Hewlett-Packard.

V pořadí již devatenáctá akce HR živě nesla název „HR pro business II“ a dostála formátu odborné konference, na níž nemluví přenášející, ale účastníci.

Připravila čtyři dopolední a čtyři odpolední diskusní bloky, v nichž spolu vždy v samostatné konferenční místnosti diskutovalo osm až deset HR manažerů na téma talent managementu, interního koučinku, motivačních systémů se zaměřením na nefinanční odměňování a nastavení HR procesů pro podporu firemní výkonnosti.

Každou diskusi moderoval HR manažer ve spolupráci s odborným poradcem z oboru vzdělávání. Diskusní skupiny tvořili pouze pracovníci HR oddělení bez zástupců dodavatelských společností, jak tomu bývá na tradičních konferencích. Čtyřem desítkám účastníků se tak naskytla příležitost získat přehled, jak podobné problémy jako oni řeší jejich kolegové z jiných firem.

Sešli se personalisté a manažeři z tuzemských společností různých velikostí a oborů působnosti – od České pojišťovny, Komerční banky ČSOB, ING nebo Allianz pojišťovny, přes Vodafone, ABB, DHL Information Services, B. Braun Medical nebo Manpower až po International School of Prague, Feramo Metallum International nebo Škodu JS. Nechyběli ani zástupci HR managementu ze státních (veřejnoprávních) společností – Všeobecné zdravotní pojišťovny a Českého rozhlasu.

Akce se nesla v odborném, avšak neformálním duchu. Účastníci ocenili především možnost osobního seznámení s kolegy, kteří se věnují podobné práci v jiných firmách. Podpořilo je také ujištění, že ve své práci jdou správným směrem a mohou se dále zlepšovat díky sdílení svých zkušeností.

HR poskytuje nástroje, ale za motivaci a vedení svých lidí nesou zodpovědnost manažeři, shrnula směr, kterým se současné HR stále více ubírá, jedna z HR expertek konference - Daniela Černá, Senior Manager Centre of Expertise ze společnosti Vodafone.

Další akce z cyklu HR živě proběhne v polovině roku 2012. V příštích dnech přineseme články s podrobnými výstupy z jednotlivých diskusních skupin. Fotogalerii z akce, články a výstupy z ní naleznete také na www.hrzive.cz.