Co říká vaše tělo?

Věděli jste, že 60 až 75 procent komunikace probíhá neverbálně? Když budete na řeči svého těla pracovat, podpoříte svou důvěryhodnost a posílíte vztahy s okolím, což bude mít pozitivní vliv i na váš byznys. Naučíte se také lépe věnovat pozornost druhým a tomu co oni říkají beze slov.

- Pokud okolnosti vyžadují, abyste působili silně, stoupněte si. Je-li stání nevhodné, dosáhnete téhož efektu, když natáhnete nohy a položíte ruce na okraje židle.

- Chcete-li působit silněji, omezte na minimum otáčení hlavy.

- Dávejte pozor na své ruce. Pyramida z prstů ukazuje sílu. Gesta vzbuzují důvěru.

- Mezi neznámými lidmi můžete mít tendenci upravovat si vlasy nebo oblečení. Je to projev přání působit reprezentativně, pozvednout sebevědomí. Mějte to na paměti a tuto tendenci korigujte.

- Když ukážete břicho, dáte tím najevo důvěru a důvěryhodnost. Řada lidí skrývá své břicho za rukama, což ale může být interpretováno jako uzavřená mysl, odtažitost a nepoctivost.

- Pokud chcete navázat dobrý vztah, kopírujte pohyby druhých. Dělejte to ale pouze jemně a nepřehrávejte, abyste nepůsobili útočně.

- Držte své ruce daleko od vlasů. Když si hrajete s vlasy, ukazuje to nedostatek sebedůvěry.

- Jste-li muž a chcete, aby se s vámi dobře cítila žena, udržuje své oči na nižší úrovni než její. Zabráníte tím její frustraci.

- Udržujte oční kontakt. Ukazuje to respekt a pozornost. Vyhněte se ale příliš dlouhým pohledům. Oční kontakt byste měli udržovat pod jednu až deset vteřin.

- Dávejte si pozor na nohy. Když sedíte s nohou přes nohu, přičemž volnou nohou pohupujete, dáváte najevo znudění. Seďte proto raději s nohama mírně od sebe, čímž ukážete otevřenost a uvolněnost.

- Nenaklánějte se ke druhé osobně hned po začátku konverzace. Vaše přílišná blízkost způsobí pocit nepohodlí.

V neverbální komunikaci je třeba se vzdělávat postupně. Stále se učte novým věcem a specifickému jednání s různými typy lidí. Začít můžete s úsměvem, který otvírá dveře k jakékoli důvěryhodné komunikaci.

-kk-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How