Co se v mládí naučíš...

Zamyslete se nad svým vzděláním a vzpomeňte si na první pracovní místa. Přemýšlejte, jak jste dosáhli současné vůdcovské úrovně a jak jste rozvíjeli své dovednosti. Prošli jste řadou aktivit a zkušeností, na jejichž základě vznikl jakýsi váš osobní program rozvoje vůdcovství. Mnoho dříve získaných znalostí a dovedností můžete uplatnit i dnes. Podívejme se tedy na to, jak získat to nejlepší z vašich minulých zkušeností a použít to při vaší současné práci.

- Tým. V minulosti jste mohli být členy sportovního týmu, podpůrné skupiny nebo nějaké místní komunity. Aktivní zapojení v týmových akcích pomáhá s rozvojem řady vůdcovských dovedností, jako je delegování, posilování členů týmu nebo efektivní komunikování. Naučili jste se být součástí něčeho, spolupracovat a sdílet zájmy. Získané dovednosti můžete snadno přenést do praxe v zaměstnání, kde se stanou vašimi etickými zásadami a prostředky k budování zdravých vztahů s druhými lidmi.

- Vlastnictví. Se skutečným významem vlastnictví se poprvé setkáváme v situacích, kdy rozhodujeme, co uděláme se svým životem (např. dostudovat, najít si kariéru, začít podnikat). Pomocí školních lekcí, hledání zaměstnání či metody pokusů a omylů pak zúžíme svůj zájem na nejlepší možnosti. Nakonec přichází fáze učení se od druhých. Jako učedníci jste se naučili mnoho triků díky svým mentorům. Nyní, když jste mentoři, je na vás, abyste učili druhé, jak efektivně pracovat.

- Konkurence. Po skončení formálního vzdělávání je řada lisí optimistická v tom, že se jim dostane vysněného zaměstnání. Jakožto absolventi však stojíme proti dalším kvalifikovaným absolventům a zkušeným profesionálům, takže musíme mobilizovat síly a konkurenci předčít. I v každodenní pracovní rutině je pak třeba zachovat si tentýž postoj.

-kk-

Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com