Dlouho očekávaná aktualizace ITIL 4 je tady!

Populární mezinárodně uznávaný standard pro řízení IT služeb prošel nejvýraznější přeměnou ve své historii, která reaguje na potřeby digitální transformace v oblasti technologií a řízení IT, které přenáší do agilního prostředí. Nový framework je výrazně flexibilnější a efektivnější, než byste čekali!

ITIL 4, New Horizons

Certifikace ITIL 4 bude oficiálně představena 28. února 2019. Zachovává osvědčené principy verze 3, kterou však rozšiřuje o nové koncepty zaměřené na „Service Value System" a „Service Value Chain“, tedy vytváření přidané hodnoty pro byznys. Integruje agilní postupy a metodiky, automatizuje procesy a mimo jiné klade velký důraz na komunikaci a vzájemnou spolupráci.

ITIL 4 tímto vyslechl požadavky na hlubší propojení IT s byznysem, a díky tomu můžeme přivítat strategický nástroj, se kterým je opravdu mnohem jednodušší dostat IT procesy pod kontrolu a sladit je s potřebami firmy.

Jednotlivé moduly by měly být zaváděny postupně až do června 2020 pro plynulý a bezproblémový přechod ze stávajících certifikací.

New Horizons jako certifikovaný globální strategický partner AXELOS, vlastníka metodiky ITIL, nabízí nejnovější certifikační kurzy ITIL 4, které můžete absolvovat online s živou interakcí s lektorem a studenty ve virtuální třídě.

Schéma ITIL 4 obsahuje několik úrovní certifikačních kurzů a zkoušek:

ITIL 4 Foundation

Základní dvoudenní kurz, který vám pomůže pochopit nový holistický přístup na IT Service Management skrze „Service Value System“ a zejména „Service Value Chain“ při vytváření přidaného hodnoty IT procesů. Kurz můžete absolvovat již nyní v aktuálních termínech:

Více informací a termíny

Následující moduly v rámci dvou tematických proudů budou zaváděny v průběhu roku:

ITIL Managing Professional (ITIL MP) Specialist

Certifikace se zaměří na IT profesionály v digitálních a technologických týmech a poskytne jim znalosti a dovednosti potřebné pro vedení lidí, úspěšných IT projektů i pracovních postupů. Obsahuje celkem čtyři moduly – tři specializované a jeden modul ITIL Strategist, který propojuje oba dva tematické proudy. Předpokladem pro získání certifikace je absolvování ITIL 4 Foundation a všech uvedených 4 modulů ITIL MP.

ITIL Strategic Leader (ITIL SL) Specialist

Certifikace se zaměřuje na přidanou hodnotu ITIL nejen pro IT operace, ale i pro všechny digitalizované procesy firmy. Absolvováním 2 rámcových modulů v rámci této certifikace (ITIL Strategist a ITIL Leader) získáte komplexní rámec pro pochopení toho, jak IT ovlivňuje a řídí obchodní strategii.

Schéma ITIL 4

Přecházíte z ITIL 3?

Pro ty, kteří již praktikují metodiku dle ITIL 3 je připraven přechodový modul – ITIL Managing Professional Transition Module, který vám představí klíčové prvky aktualizace, aniž byste museli začínat od základů. K tomuto modulu patří povinný trénink a zkouška, které vám umožní převést vaše stávající titul do nového certifikačního schématu ITIL 4. Úspěšné dokončení tohoto modulu vám umožňuje získat titul ITIL Managing Professional.

 

Nejčastější dotazy a informace ohledně ITIL 4 si můžete přečíst na www.newhorizons.cz.