Dobrý mentor komunikuje a dává odpovědnost

Jednou z velmi uspokojivých součástí práce může být pomáhat někomu, kdo má méně zkušeností, v profesionálním rozvoji. Pokud tedy máte v práci chytré, ale nezkušené lidi, přemýšlejte o tom, vzít je pod svá křídla a jako mentor nabídnout následující.

- Pozvěte je, aby si k vám přisedli – při pohovorech, poradách atd. Po skončení své činnosti s nimi mluvte a vysvětlete, proč jste postupovali daným způsobem.

- Mluvte s nimi o dilematech, kterým ve své práci čelíte. Řekněte jim, jaké možnosti zvažujete, jak se rozhodujete a proč.

- Dávejte lidem větší odpovědnost. Přidělte jim úkoly, u nichž si nejsou jistí, jak je řešit, a průběžně komunikujte. Nechte je přijít s vlastním postupem a zpětně proberte, jak fungoval.

- Je-li to možné, přidělte jim stážistu, kterého budou řídit. Pravidelně mluvte o manažerských výzvách, které vyvstávají, a způsobech, jak je řešit.

- Mluvte s nimi přímo o jejich cílech. Aktivně hledejte způsoby, jak ji můžete pomoci, aby těchto cílů dosáhli. Poskytujte upřímnou a přímou zpětnou vazbu.

- Dejte jim důvěru v to, že zvládnou více, tím, že jim ukážete, jak jsou dobří.

- Když přijde vhodný čas, pomozte jim k povýšení nebo nalezení dalšího kroku v kariéře – i kdyby to mělo znamenat, že je ztratíte.

-kk-

Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře
Zobrazit přehled článků ze zdroje U.S. News & World Report