E-learning v roce 2018 (2/2): Sociální sítě a virtuální realita

Mezi hlavní trendy v oblasti elektronického vzdělávání ve firmách, které můžeme očekávat v roce 2018, patří širší využití mobilních zařízení, další rozvoj tzv. mikroučení a gamifikace. Vzdělávání bude častěji probíhat pomocí krátkých lekcí využívajících text, video či hry, v jejichž rámci si zaměstnanci zároveň ověří osvojené znalosti pomocí kvízů a testů. Posilovat bude také sociální složka elektronického vzdělávání ve formě elektronické komunikace mezi jednotlivými účastníky.

Ilustrační snímek

Dnes se podíváme na zbývající tři e-learningové trendy pro rok 2018, na které upozornil server elearningindustry.com.

5. Sociální učení

Sociální učení, které probíhá v určitých sociálních podmínkách a situacích v interakci s jinými lidmi, je ve srovnání s individuálním učením efektivnější. V případě e-learningu však dnes již neplatí, že se každý vzdělává sám. Máme k dispozici sociální sítě a díky nim komunity lidí, kteří se v učení vzájemně podporují a motivují. To je také velmi silný trend, který se bude dále rozvíjet.

6. Virtuální a rozšířená realita

Virtuální realita nahrazuje skutečnou realitu určitou simulací. Stačí si nasadit brýle a ocitnete se na úplně jiném místě. Rozšířená realita jde ještě o krok dál a propojuje virtuální prostředí s reálným. V e-learningu je velký potenciál pro využití těchto technologií, které jsou navíc rok od roku levnější. Zaměstnanci se díky nim mohou vzdělávat ve virtuálním, avšak velmi realistickém prostředí. Jak takové školení může vypadat, se můžete podívat v článku Nasadit brýle, začíná školení.

7. Otevřené systémy

Jedno univerzální řešení pro všechny firmy již v dnešní době nefunguje ani v případě systémů pro správu vzdělávání v organizacích (LMS). Každá organizace má svá specifika a stále častěji vyžaduje úpravu e-learningu a celých LMS na míru. Další jasný trend je tedy vývoj tzv. otevřených (open source) systémů, které bude možné snadno upravit podle potřeb firmy.

-kk-

Zdroj: eLearning Industry - online komunita profesionálů z oblasti e-learningu
Zobrazit přehled článků ze zdroje eLearning Industry

Články v sérii

Aktuální

E-learning v roce 2018 (1/2): Mikroučení a gamifikace

Aktuální

E-learning v roce 2018 (2/2): Sociální sítě a virtuální realita