Firmy si vychovávají budoucí zaměstnance

Ovlivňovat výuku ve školách firmy téměř nemůžou, absolventů je nedostatek nebo nevyhovují. Proto se pár desítek českých firem rozhodlo vzít učení do vlastních rukou a založilo si vlastní soukromé školy, které jsou úzce spjaté s podnikem. Provoz takových škol stojí ročně desítky milionů korun, stát podnikatele ve vlastní výchově pracovníků nepodporuje. V otevření firemní školy může odradit i byrokracie nebo nejistota, že absolvent odejde ke konkurenci.

Třístupňové vzdělání (učiliště, maturitní obory a vysoká škola) v Česku nabízí pouze Škoda Auto. Její střední školu v Mladé Boleslavi letos opustilo na tři sta studentů. Kromě toho automobilka školí i učitele z jiných škol.

Zatím poslední firemní střední škola vznikla roku 2005 v Dobrušce, kde ji založilo sdružení podnikatelů Podorlické vzdělávací centrum. Na nedostatek studentů si nemůže stěžovat. Těm kromě vzdělání nabízí i slušné „kapesné“. To může za rok dosáhnout částky až dvacet tisíc korun. Provozovatelé školy si pochvalují princip sepětí s firmou, do níž žáci chodí na praxe.

Odlišně situací vidí Jan Rafaj, personální šéf společnosti Eltodo, která mimo jiné spravuje veřejné osvětlení nebo panáčky na přechodech.Ve své škole nabízí výuční obory i maturitní studium, žáci však podle jeho slov nemají o dělnické profese zájem. Nedostatek dělníků pociťuje i Metrostav, který se v září chystá rozjet kampaň, v níž chce přesvědčit rodiče dětí na základních školách, že vyučení má perspektivu.

Kromě řemeslníků a dělníků je největší poptávka též po lidech, kteří jsou schopni pracovat s počítačovými systémy. Po Škodě Auto s ekonomickou školou se do vysokého školství pouští i společnost Unicorn, která placené studium s příslibem stipendií otevře na podzim. O studenty budou mít zájem i firmy jako Siemens, Oracle, IBM nebo Microsoft.

-hp-
Zdroj: MF DNES - český deník Mladá Fronta DNES
Zobrazit přehled článků ze zdroje MF DNES