Hlasový záznam jako vzdělávací nástroj

Jedním z nejúčinnějších a zároveň nepodceňovanějších učebních nástrojů je hlasový záznam. Je překvapující, jak málo společností tento jednoduchý a levný prostředek používá.

Tento druh učení je velmi účinný, protože je neformální. Člověk, který poslouchá zvukový záznam nemá pocit, že se doopravdy učí, ale informace se do jeho hlavy přesto ukládají. Navíc záznam z CD či kazety může poslouchat při mnoha dalších činnostech (např. řízení auta).
Nejúčinnější jsou záznamy z různých odborných diskuzí, které zní přirozeně, nestrojeně a pokud se navíc týkají tématu, o který se posluchač zajímá, mají dvojnásobný účinek.

Výroba tohoto vzdělávacího média nevyžaduje po technické stránce více, než rekordér, software pro editaci zvuku a počítač. Potom je samozřejmě třeba sehnat zajímavého a v dané problematice vzdělaného člověka, který se postará o obsah záznamu. Následně se záznam citlivě sestříhá tak, aby co nejvíce vynikly informace, které má posluchačům podávat, a aby je podával pokud možno zábavným způsobem (což samozřejmě neznamená, že se při tom posluchač musí válet smíchy po zemi, ale také by během poslechu neměl usnout).

Výsledkem by měl být příběh, nikoli lekce. Obsah příběhu se podřizuje potřebám těch, které chceme vzdělávat. Může například souviset s obchodováním - pak v něm půjde o příběhy jednotlivých úspěšných obchodníků - o tom, jak dosáhli svých cílů, úspěchu, atd. Lidi, kteří budou chtít také dosáhnout podobného úspěchu, to bude zajímat a mohou se přiučit spoustě nových věcí. Ještě lepší je (jak už bylo zmíněno) diskuze mezi odborníky, kdy se nadhodí téma či problém a pak se debatě nechá volný průběh, zatímco záznam běží.

Mezi instruktážními a vzdělávacími technologiemi a e-learningem by hlasový záznam neměl chybět. Sám o sobě ke vzdělávání nestačí, ale může vhodně doplňovat ostatní nástroje.

-ds-

Zdroj: Chief Learning Officer - americký časopis a server pro manažery vzdělávání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Chief Learning Officer