Humor s mírou posílí školení

Využití humoru při vzdělávání není ničím novým. Veselý a spontánní školitel lépe naváže kontakt s účastníky a podpoří přijetí nových poznatků. Přínos humoru pro vzdělávání potvrdila i řada studií, stále však existuje debata o tom, do jaké míry má humor pozitivní vliv.

Humor by neměl být základním pilířem vzdělávacích lekcí a neměl by být také nepřátelský. Naopak by měl uvolnit atmosféru a postavit školitele do role, kdy bude přístupnější svým svěřencům. Článek shrnuje několik doporučení, čemu se při použití humoru v rámci vzdělávacích akcí vyhnout.

- Nesnažte se být zábavní. Pouze se snažte, abyste si lekci užili. Vtipnost za každou cenu ubírá vystoupení školitele na energii a spontaneitě.

- Buďte pozitivní. Váš humor by neměl být negativní, výsměšný nebo kulturně nevhodný. Nepřátelský humor staví školitele do nepřístupné pozice.

- Ukažte, že si umíte udělat legraci sami ze sebe. Začněte tím, že dáte najevo, že dokážete humor zaměřit i na vlastní osobu. Budete působit přístupněji.

- Nesnažte se za každou cenu vyprávět vtipy. Pokud nejste zdatní vypravěči vtipů, raději se tomu vyhněte úplně. Vhodně zvolený vtip může pomoci při ilustraci vysvětlovaných situací, ne ale za každou cenu.

- Soustřeďte se na účastníky. Měli byste umět aktivně zapojit publikum, aby mělo motivaci k přijetí nových informací.

- Buďte přirození. Když budete sami sebou, lépe zapojíte účastníky do hry.

-kk-
Zdroj: Training Zone - britský portál o vzdělávání dospělých
Zobrazit přehled článků ze zdroje Training Zone