ICF vyvrací nejčastější mýty o koučování

„Každá profese, která zažívá výrazný růst v krátkém časovém úseku, se potýká s mylnými představami,“ říká prezident Mezinárodní federace koučů (ICF) Ed Modell. Pokud jde o profesionální koučování, lidé by se podle něho neměli nechat ovlivnit reklamou, která koučink často představuje jako rychlé řešení problémů. Nejčastější mylné představy o profesionálním koučinku podle něho zahrnují:

1. Koučink není nijak regulován, neexistují žádné standardy pro kouče

ICF ve skutečnosti sestavila etický kodex, který je závazný pro její členy. Navíc právě předala Evropské unii návrh na společný kodex pro kouče a mentory na území Evropy.

2. Koučové nepotřebují školení

ICF podrobně definovala klíčové dovednosti profesionálních koučů a vytvořila základy mezinárodní certifikace. Je tak možné identifikovat, jaké znalosti, dovednosti a zkušenosti, konkrétní kouč má.

3. Koučování je něco jako terapie nebo poradenství

Kouč na rozdíl od terapeuta nezbavuje duševní bolesti ani neléčí kognitivní nebo emocionální poruchy. Je pouze vyškolen k tomu, aby rozpoznal, kdy svým klientům doporučit profesionální pomoc terapeuta. Na rozdíl od poradce neposkytuje kouč odpovědi nebo řešení na základě svých znalostí a zkušeností v určitém oboru. Pomáhá odkrývat řešení a strategie, které navrhne sám klient.

-kk-

Zdroj: Chief Learning Officer - americký časopis a server pro manažery vzdělávání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Chief Learning Officer