Já, já, já, jenom já, ...já blbec

Možná jste opakovaně pověřováni zaučením nových zaměstnanců. Proč vybírají pořád jen vás? Je to proto, že jste přátelský, trpělivý a verbálně schopný oproti vašim kolegům, nebo zaučení přidělují těm nejlepším pracovníkům, kteří udržují nejvyšší standard kvality? Anebo je výcvik nováčků nepříjemností a váš šéf ví, že vy budete snadná oběť? Možná vám takové úkoly nevadí, protože rád ukazujete nováčkům správnou cestu, rád si odpočinete od své normální práce a milujete učení. Možná to ukazuje, že jste v podniku hvězdou. Ale výcvik nových zaměstnanců má i své stinné stránky. Pokud se čeká, že zvládnete i svou normální práci, musíte pracovat dlouho do noci a jste okraden o svůj osobní čas.

Na druhé straně, pokud vám manažer zredukuje vaše povinnosti a přizpůsobí je výcviku, po jisté době začnete zaostávat za kolegy, protože budete trávit čas výukou nováčků namísto prací na více podnětných projektech a prací se staršími a zkušenějšími kolegy a klienty. Ohrožuje zaučování váš profesní rozvoj?

Pokud se chcete zaučování nových zaměstnanců zbavit, řekněte svému manažerovi, že jste výcvik vedl již dvakrát tak častěji než osoba před vámi. Nebo se zmiňte o tom, že jste zmeškal jednání s klienty, protože jste musel zaučovat, což narušuje jak váš rozvoj, tak vztahy s klienty. Přemýšlejte o návrhu náhodného systému, který by střídal odpovědnost za výcvik mezi vašimi spolupracovníky, taháním čísel nebo abecedně. Nebo navrhněte zaučování formou práce ve dvojicích, což není tolik náročné na čas.

-ba-

Zdroj: Vault.com - americký portál a online komunita zaměřená na rozvoj kariéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje Vault.com