Jak lépe vyjít s rozpočtem na vzdělávání

Ilustrační snímek

Váš rozpočet na vzdělávání zaměstnanců v příštím roce není nekonečný. Dost možná se oproti minulým „tenkým“ letům příliš nezvýšil. Spolu s tím, jak rostou vaše očekávání od dodavatelů vzdělávání, rostou i ceny vzdělávacích aktivit. Jak tedy splnit vaše vzdělávací cíle s omezeným rozpočtem? Britský server HR Zone doporučuje:

Začněte plánem

Plánu se nelze vyhnout, chcete-li něčeho opravdu dosáhnout. Nesystémová řešení sice vypadají jednodušší, ale vždy vyjdou dráž. Pokud například máte zkušenost s tím, že deset různých lidí během roku požádá o určitý kurz, naplánujte letos jeden společný kurz přímo u vás ve firmě. Pokud dosud nepracujete s analýzou vzdělávacích potřeb, najděte si odborníky, kteří vás to naučí.

Najděte priority

Díky plánu získáte možnost jasně vybrat vzdělávací priority pro celý rok. Můžete pak snadněji rozdělit finanční prostředky z rozpočtu na povinná školení, nejdůležitější aktualizace vzdělávacího softwaru a další, méně prioritní vzdělávací aktivity.

Naučte se delegovat

Uvědomte si, že součástí rozpočtu na vzdělávání zaměstnanců je i váš vlastní čas. Když se naučíte pracovat efektivněji, ušetříte více prostředků na vzdělávání. Začněte tím, že část svých úkolů delegujete na manažery, například zjišťování vzdělávacích potřeb jejich přímých podřízených.

Outsourcujte administrativu spojenou s kurzy

Na trhu dnes existují společnosti, které nabízejí kompletní outsourcing celého procesu od vyhledávání a objednávání vzdělávacích akcí až po jejich případné rušení. Mohou pro vás zpracovávat i zpětnou vazbu účastníků a vyčíslovat náklady. Vy pak získáte více času na strategičtější práci.

Porovnávejte nabídky

Trh vzdělávání je velmi široký. Díky internetu však lze snadněji porovnávat jednotlivé poskytovatele mezi sebou. Existují dokonce stránky, které porovnávají ceny školení od jednotlivých poskytovatelů. Zde je však třeba obezřetnosti. Výběr pouze podle ceny by byl zavádějící. Vycházejte ze svých zkušeností, doporučení důvěryhodných zdrojů a hodnocení dřívějších účastníků školení.

Nebojte se moderních technologií

Vzdělávací aplikace či celé systémy vám i přes počáteční investici mohou ušetřit hodně nákladů. Rozhodně zvažte, jaké možnosti využití e-learningu by pro vás přicházely v úvahu. Samozřejmě i zde se neřiďte pouze cenou.

-kk-

Zdroj: HR Zone - britský portál zaměřený na lidské zdroje
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Zone