Jak se pozná profesionální kouč?

Ne každý, kdo se prohlašuje za kouče, prošel formálním tréninkem koučovacích dovedností. Mezinárodní organizace koučů (ICF) varuje před kouči bez certifikace.

„I když někdo může mít významnou kvalifikaci v dalších profesionálních oblastech, jako je obchod, konzultační služby, vzdělávání nebo poradenství, nedělá to z něho ještě kouče," vysvětluje prezidentka ICF Karen Tweedie.

Profesionální kouč by měl kladně odpovědět na tři základní otázky:

- Specifický trénink v oblasti koučinku. Ujistěte se, že dotyčný absolvoval profesionální školení speciálně navržené pro výuku koučovacích dovedností. Nemyslete si, že někdo je kompetentní kouč, má-li vysokoškolský titul z jiné oblasti nebo si účtuje vysoké poplatky.

- Etika. ICF vytvořila etický kodex kouče. Kouči, kteří jsou členy této organizace, jej musejí dodržovat. U nečlenů je otázka, jakými etickými standardy se řídí a vůči čemu jsou odpovědní.

- Titul. Má dotyčný certifikaci ICF nebo o ni usiluje? Koučové certifikovaní ICF prošli specifickým školením, získali dostatečné množství hodin praxe a na jejich výuce se podíleli mentoři z řad profesionálních koučů.

-kk-

Zdroj: Training Magazine - portál předního amerického časopisu o vzdělávání a profesionálním rozvoji
Zobrazit přehled článků ze zdroje Training Magazine