Jak se zdokonalit v učení

Všichni jsme stále studenty, ať se již učíme ve škole nebo v každodenních životních lekcích. Jestliže se chceme v učení zdokonalit, měli bychom vědět, jaké metody nám individuálně nejlépe vyhovují. Zvažte, zda vám pomáhá čtení, poslech, praktické ukázky, obrázky, opakování apod. Svou roli hraje i vlastní mentální, fyzické a emocionální zdraví.

Každému se při učení stane, že narazí na překážku. Spisovatelé zírají na bílé stránky, herce popadne hrůza z jeviště, studenti mají strach ze zkoušek. Tyto překážky jsou ale dobrou možností, jak upravit své vzdělávací návyky.

- Kdy se rádi učíte? Ujasněte si, jak se nejlépe učíte novým věcem. Musíte nové věci slyšet, ochutnat nebo vyzkoušet?

- Kdy se neradi učíte? Zamyslete se, co se stane, když se v učení zaseknete. Kde jste, jak se můžete soustředit, co vám chybí?

- Jaké jsou vaše špatné návyky? Necháte se snadno připravit o pozornost? Děláte více věcí najednou? Přemýšlejte, co můžete změnit, abyste zdokonalili svůj systém učení.

- Co si pamatujete v následujících dnech? Zvažte, zda byste nepotřebovali rozdělit dané informace do menších bloků nebo si zpracovávat přehledy.

- Co vás motivuje? Musíte se učit tomu, čemu se učíte? Pokud ne, přemýšlejte, co vás motivuje k tomu, abyste svou snahu dotáhli do konce.

- Sepište si své kladné i záporné zkušenosti se studiem. Zamyslete se pak, co mají společného a využijte tato zjištění ke správnému výběru budoucí učební látky a metody.

- Potřebujete čas na vstřebání informací? Sběr informací nemusí vždy stačit. Dopřejte si čas, který potřebujete, abyste mohli nové informace pro sebe zpracovat.

- Opakování může pomoci. Mnozí se již přesvědčili, že pokud mají něco zapsat do své paměti, opakování jedině pomůže.

- Triky. Některé složitější informace, například posloupnost čísel, si dobře zapamatujeme, pokud si je spojíme se známou melodií. Ať už u vás fungují jakékoli mnemotechnické pomůcky, využívejte jich.

- Jednou budem dál. Když se skutečně nebudete moci hnout z místa, může vám pomoci vzor nějaké silné osobnosti, která překovala velké překážky.

-kk-

Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com