Jak si vybrat správný jazykový kurz?

Chcete rozvíjet své jazykové kompetence a hledáte dobrý jazykový kurz? Na našem trhu fungují stovky jazykových škol, jejich úroveň je ovšem často proměnlivá. Rozhodnutí tedy není jednoduché. Investujete nejen nemalou sumu peněz, ale také čas a vlastní námahu. Právem očekáváte výsledky. Nebojte se proto vybírat a porovnávat jednotlivé konkurenční nabídky. Podle čeho je nejlepší se při výběru řídit?

Jazyková škola? Raději s certifikátem

V České republice existuje nezávislé profesní sdružení, které se zabývá hodnocením a rozvojem kvality jazykového vzdělávání v souladu s osvědčenými evropskými principy. Je jím ACERT – Asociace certifikovaných jazykových škol. Každá škola s certifikátem ACERT musí pravidelně procházet inspekcí. Při inspekci mimo jiné prokazuje, že má vysoce kvalifikovaný lektorský sbor, pracuje s kvalitními výukovými programy a disponuje dostatečným odborným i technickým zázemím pro učitele i studenty. To vše jsou klíčové předpoklady spokojenosti zákazníka. Nelze samozřejmě tvrdit, že školy, které nejsou členy ACERT, neposkytují dobré služby. Jistě tomu tak v mnoha případech může být. Zejména ve větších městech, kde je spektrum škol širší, však volba některé z jazykovek, které se prokáží logem ACERT, bude velmi dobrým vodítkem.

Vybírejte kurz, který se hodí právě pro vás.

Každá kvalitní škola by měla před přihlášením nabídnout zájemci vstupní rozřazovací test. Sebelepší kurz vám nebude nic platný, pokud budete stále jen opakovat, nebo budou vaši spolužáci mnohem pokročilejší. Každý kurz by měl mít také předem jasně daný výukový program. Na základě výsledku testu a výukového programu je pak snadné zvolit kurz, který vám skutečně přinese zlepšení. Tam, kde vaši pokročilost příliš neřeší a nabízí vzdělávací program, který bude teprve po zahájení výuky přizpůsoben potřebám posluchačů, pravděpodobně výuka velký smysl mít nebude.

Dokažte, že to umíte. Mezinárodní zkouškou.

Znalost cizího jazyka je určitě v první řadě výhodou na trhu práce. Ovšem to, že mluví anglicky, si může do životopisu napsat každý. Pokud máte z jazyka mezinárodní zkoušku, vaše hodnocení bude hned jiné. Spektrum dostupných mezinárodních zkoušek na českém trhu je dnes již velmi široké. Patří sem nejen cambridgeské zkoušky, ale také britské certifikáty City&Guilds či Pearson. Přípravu ke zkouškám vám nabídne téměř každá škola. Výhodou ovšem je, pokud zvolíte školu, která je přímo akreditovaným zkušebním centrem. Nejen, že zkoušky není třeba složitě organizovat jinde, ale i samotný fakt mezinárodní akreditace je jistou zárukou kvality.

Kolik nás v kurzu bude?

Otevřené kurzy pro veřejnost nabízí oproti individuální výuce velkou výhodu, dostupnou cenu. Vždy se ale ptejte, jak velká bude výuková skupina. Zapomeňte na velké třídy jako na střední škole, takovou výuku již dnes žádná solidní jazyková škola nenabízí. Často se ovšem stává, že za stejnou cenu nabízí různé školy kurz, který má ve skupině 12 posluchačů, nebo jen 10. V některých případech stojí stejně kurzy, které se otevírají s 10, nebo i s 5 posluchači. Čím méně lidí ve skupině, tím větší šanci máte pro individuální práci a tím více si z kurzu odnesete. Každá škola by měla jednoznačně zaručit, jaká je nejvyšší hranice velikosti skupiny. Průměrný počet vám bude k ničemu, pokud zrovna vaše skupina bude příliš veliká. Vybírejte vždy i podle toho, aby byl počet lidí ve skupině co nejnižší. I výše zmíněný rozdíl dvanácti či deseti lidí hraje nemalou roli.

Co je levnější? Kurz za 3500, nebo 4500 korun?

Porovnávejte dobře, jinak platíte zbytečně víc. Kurzy již od 1499 Kč! Takových nabídek uvidíte na internetu víc než dost. Na první pohled ovšem nemusí být zřejmé, že se jedná pouze o jednodenní školení. Vždy si pečlivě zjistěte, za jaký rozsah výuky máte danou cenu zaplatit. Ne každá škola tuto informaci zveřejňuje dostatečně otevřeně. Díky tomu se může stát, že některý zájemce spokojeně zvolí kurz s intenzitou 1x2 hodiny týdně, za který zaplatí „jen“ 3500 Kč, zatímco alternativní nabídka byla 4500 Kč. Volba je zdánlivě jasná. Úsměv vás ovšem přejde, když zjistíte, že v prvním případě získáváte při podzimním zápisu kurz, který trvá do ledna, zatímco druhý až do června. Jazykový kurz samozřejmě plánujete na celý školní rok. Ano, v tomto případě je kurzovné 3500 Kč více než o polovinu dražší cena, než 4500 Kč. Vždy porovnávejte, jaký rozsah výuky za své peníze skutečně dostanete.

Široký výběr je dobrý. Ale otevře se váš kurz opravdu?

Určitě je velmi důležité, aby se kurz konal na dobře dostupném místě a v čas, který vám vyhovuje. Ve větších městech nabízejí jazykové školy často výběr z řady kurzů v několika lokalitách. Je tedy z čeho vybírat. Některé školy se ovšem snaží ohromit zájemce nesmírně širokým výběrem z kurzů, které v praxi ani nemohou otevřít. Jen velmi těžko totiž získají potřebný počet zájemců, nemluvě o tom, že někdy je nabízených kurzů dokonce více, než míst v učebnách, kterými škola skutečně disponuje. Je celkem nemilé překvapení, pokud se kurz, na který jste připraveni, nakonec neotevře. Co v takovém případě škola udělá? Nabídne vám slevu na jiný kurz, či dokonce náhradou jiný kurz zdarma? I to může být dobrým kritériem výběru.

A co když mi kurz nebude vyhovovat?

I v nejlepší škole se to může stát. Lektor vám není sympatický, spolužáci vám nesedí, nebo se ukáže, že z práce nestihnete být v kurzu včas. Co se stane poté? Umožní vám škola přestup do jiného kurzu? Nebo vám dokonce při odhlášení vrátí kurzovné? I o tom je dobré se informovat předem.

Nabídka jazykových škol je široká a výběr kurzu nemusí být snadný. Pokud se budete řídit výše uvedenými poznámkami, chybu určitě neuděláte.

David Dvorský