Jak si vybrat správný LMS

Ilustrační snímek

Vybrat nejvhodnější systém pro správu vzdělávání ve vaší organizaci (LMS) není jednoduchý úkol. Vždy je třeba vycházet z konkrétních potřeb společnosti v oblasti vzdělávání, ale také jejích finančních a časových možností. Praktické rady, jak postupovat, přinesl server elearningindustry.com.

1. Ujasněte si své cíle

Ze všeho nejdříve musíte mít představu o tom, čeho chcete s použitím LMS dosáhnout. Jedině pak může vybraný systém splňovat cíle firmy v oblasti vzdělávání a rozvoje zaměstnanců a plnit potřeby svých uživatelů.

2. Ujasněte si dovednosti vašeho týmu odpovědného za řízení vzdělávání

Jednoduchý a snadno ovladatelný LMS není k ničemu, pokud neumožní lidem, kteří jej budou ovládat, aby využili svých znalostí a zkušeností.

3. Projděte současnou firemní strategii vzdělávání

Zaměřte se na zjištění, co funguje dobře a co hůře. LMS pak můžete vybírat podle toho, aby využil již fungujících principů a současně vylepšil ty nefungující. Popovídejte si nejen s manažery vzdělávání, ale také přímo se zaměstnanci, kteří školí a dále rozvíjejí své podřízené.

4. Zvažte technické možnosti

LMS musí být kompatibilní s technologiemi a softwarem, který již ve firmě používáte. Zamyslete se také nad tím, zda chcete LMS používat pouze na stolních počítačích nebo i na mobilních zařízeních.

5. Prověřte nezbytné funkce

Sestavte seznam funkcí, které váš LMS musí mít, aby se vám investice do něj vrátila. Přes tyto funkce takříkajíc nejede vlak.

6. Prověřte dodavatele systémů

Zaměřte se na zkušenosti a reference jednotlivých poskytovatelů LMS. Zajímejte se, zda dodávají systémy podobným firmám vaší velikosti a oboru podnikání.

7. Zajímejte se o technickou podporu

Rozsah služeb poskytovaných v rámci technické podpory jednotlivých LMS může být velmi rozdílný. Chtějte proto vědět, jak a jak rychle dokáží dodavatelé řešit technické problémy.

8. Zajímejte se o údržbu a aktualizace systémů

Uvažujte dlouhodobě. Nabízí LMS, o kterém uvažujete, pravidelné aktualizace? Je dlouhodobě udržitelný? Ujistěte se, že nebudete muset za několik let kupovat úplně nový systém.

9. Požadujte možnost vyzkoušení

Požádejte dodavatele o předvedení systému ideálně u některé firmy, která již daný systém používá. Zajímejte se také o možnost vyzkoušení trial verze přímo pro vaši společnost.

-kk-

Zdroj: eLearning Industry - online komunita profesionálů z oblasti e-learningu
Zobrazit přehled článků ze zdroje eLearning Industry