Jak správně nastavit leadership koučink pro manažery

Ilustrační snímek

Spolupráce s koučem zaměřená na rozvoj leadershipu je stále častěji vyhledávanou metodou rozvoje manažerů, kteří se připravující na nástup do klíčových pozic. I když je však koučování označováno za jednu z nejúčinnějších metod osobního a profesního rozvoje, není to všelék, který by fungoval automaticky. Jak tedy zajistit, aby leadership koučink vašich pracovníků fungoval? Podnikatelský server Inc.com doporučuje:

Hledejte kouče mimo váš obor

Pokud neřešíte vysloveně odborně zaměřený koučink (jak se stát lepším právníkem, chemickým inženýrem apod.), hledejte kouče pro vaše manažery mimo váš obor. Vyhnete se tak nebezpečí příliš stejného uvažování a také stejných chyb. Rozvíjejte leadership bez omezení norem typických pro vaše odvětví.

Plánujte koučování na 6 až 12 měsíců

V kratším čase nemůžete očekávat skutečné změny v chování. Předem se domluvte se na rozvrhu a věnujte zvláštní pozornost prvním dvěma až třem měsícům, kdy začne opadávat prvotní nadšení a výsledky spolupráce s koučem ještě nebudou patrné.

Zdůrazněte upřímnost

Veďte manažery, kteří mají být koučováni, k tomu, aby si sepsali konkrétní důvody, proč chtějí spolupracovat s koučem zaměřeným na leadership a jaký výsledek této spolupráce očekávají. Tyto důvody by pak měli předložit kouči, aby si nemusel domýšlet, co se od něho čeká. Čím konkrétnější budou, tím lépe. Samozřejmostí je upřímnost, bez níž se nikam nedostanete.

Připravte manažery na vlastní odpovědnost za koučování

Každý, kdo se chystá spolupracovat s koučem, by měl vědět, že 90 procent práce nebude na koučovi, ale na něm. Zatímco manažer bude pracovat na změně svého chování, kouč bude kontrolovat, zda odpovědně dodržuje své cíle.

Měřte úspěšnost koučování na základě změny chování

Můžete sice počítat koučovací dny a objem vynaložené práce koučovaných, to však o úspěchu koučování nevypovídá. Jiná možnost, než sledovat změnu chování, není. Pomůžou vám v tom cíle, které si koučovaní stanoví před zahájením koučování.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com