Jaký kouč je ten správný?

Nejlepší zaměstnanci dobře vědí, jak důležité je rozvíjet kariéru. Možná proto uvažujete o zapojení kouče do svých rozvojových aktivit. Koučování totiž může vaši kariéru i život rychleji a lépe posunout. Kouče však musíte vybírat obezřetně a s ohledem na oblast, v níž se chcete rozvíjet.

Měli byste vědět, že profese kouče nevyžaduje zákonnou licenci nebo akademický titul. Standardy této profese vytváří organizace International Coaching Federation (ICF), její členové proto patří mezi nejdůvěryhodnější.

Koučování je specifická dovednost, která umožňuje lidem maximalizovat jejich úsilí. Nezajímejte se proto při výběru kouče jen o vzdělání. Vaším cílem je najít kouče, který bude mít zkušenosti a schopnosti pro to, aby vás provedl oblastí, v níž se chcete zlepšit. Většina koučů se specializuje na určitou  oblast – například řízení lidí, rozvoj kariéry, prezentační dovednosti apod.

Než začnete vybírat kouče, měli byste vědět, na čem chcete pracovat. Vyčleňte si také čas, který svému rozvoji věnujete. Koučování trvá zpravidla tři až šest měsíců, přičemž schůzky s koučem probíhají asi třikrát týdně po půlhodině až hodině. Zajímejte se však, jak jednotliví koučové pracují, abyste měli jasno. Měl by vám pomoci stanovit reálné cíle a pravidelně poskytovat zpětnou vazbu. Pomoci vám mohou také doporučení jiných lidí.

-kk-
Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com