Japonci mohou studovat univerzitu přes mobil

V Japonsku již lidé používají mobilní telefony k nakupování, čtení románů, výměně e-mailů, hledání restaurací nebo nahrávání videoklipů. Od nynějška jim poslouží i k absolvování univerzitních kurzů. Cyber University, jediná japonská univerzita nabízející veškerou výuku prostřednictvím Internetu, právě začala nabízet kurzy na mobilních telefonech.

Internetové lekce vypadají tak, že text a obrázky se zobrazují ve středu monitoru a v rohu obrazovky je okno se zvukovým videozáznamem vyučujícího. Mobilní verze má podobu streamovaného videa přes celou obrazovku telefonu a skládá se pouze z obrázků vytvořených v PowerPointu, doplněných o zvukovou stopu s výkladem učitele. První mobilní lekce se týká pyramid.

Cyber University byla otevřena v dubnu loňského roku a má oprávnění udělovat bakalářské tituly. V současné době má 1850 studentů. Majoritním vlastníkem školy je významný japonský mobilní operátor Softbank Corp. Nabízí asi stovku kurzů, které se týkají například starověké čínské kultury, on-line žurnalistiky nebo anglické literatury. Mobilní kurzy budou nabízeny zdarma, uživatelé pouze zaplatí poplatky za mobilní služby.

-kk-
Zdroj: ABCNews - zpravodajský server televizní a rozhlasové společnosti American Broadcasting Company (ABC)
Zobrazit přehled článků ze zdroje ABCNews