Kouč neradí, předkládá možnosti

Kouč je relativně nová profese. Vznikla před 15 lety ve Spojených státech, přesněji se rozšířila ze sportu do firem. Manažeři pod dohledem kouče rozvíjejí své schopnosti a překonávají nedostatky. Kouč však neudílí rady, co má manažer dělat. Jeho úkolem je pouze předkládat možnosti. Pomáhá v oblastech, jako je plánování času, vyvážení kariéry a osobního života nebo snižování strachu z obtížných úkolů.

Vztahu kouče a koučovaného vždy záleží na vzájemném porozumění, které se však předem těžko odhaduje. Jen na základě životopisu či referencí si nelze být stoprocentně jistý, že půjde o správného kouče právě pro vás. Jistotu, že kouč bude používat mezinárodně uznávané postupy, vám dodá jeho členství v Mezinárodní federaci koučů (www.coachfederation.cz). Absolvent akreditovaných kurzů by měl klientovi především pokládat otázky, aby jej přivedl k jinému pohledu na jeho práci.

Kouč by se měl dále ptát na vlastnosti manažera, kterých si na sobě cení či naopak a zajímat se o jeho profesní vzory. Když si manažer uvědomí své nedostatky i přednosti, vytyčí si časový plán změn a s podporou kouče, který ho pravidelně navštěvuje, zjišťuje, nakolik se stanoveným cílům přiblížil.

Ne každý trenér je však kouč. Manažeři mohou mít i jiné průvodce. Nejčastěji jde o konzultanty, kteří je učí konkrétním praktickým dovednostem. Může to být tzv. profesní kouč (osobnost, ke které vzhlížíte ve vašem oboru), mentor (většinou nadřízený, který má v popisu práce předávat praktické dovednosti, radit, co dělat, nebo zadávat úkoly) či tutor (nezávislý odborník zvenku, který dohlíží na to, aby mentor manažera dobře vedl).

-kk-

Zdroj: iDNES.cz - přední český zpravodajský portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje iDNES.cz