Krize zkracuje rozpočty na firemní vzdělávání

Ekonomická krize si vybírá daň v podobě snižování rozpočtů na firemní vzdělávání. Dokládá to alespoň výroční studie 2009 Corporate Learning Factbook, kterou provedla americká společnost Bersin & Associates. Shrnuje, že americké firmy v průběhu loňského roku omezily investice do vzdělávání zaměstnanců a změnily priority školicích programů. Přesunuly se více ke koučování, neformálnímu učení, spolupráci a dalším méně nákladným vzdělávacím metodám. Posílil také outsourcing.

Americký trh firemního vzdělávání klesl z 58,5 miliardy dolarů v roce 2007 na 56,2 miliardy dolarů v roce 2008. Je to největší pokles za více než deset let. Průměrná roční investice na vzdělávání jednoho zaměstnance klesla o 11 % na 1075 dolarů. Snížil se také počet zaměstnanců, kteří firemní vzdělávání zajišťují. Zatímco v roce 2007 zaměstnávaly větší americké firmy 5,1 vzdělávacích pracovníků na 1000 zaměstnanců, v roce 2008 to bylo již jen 3,4. Střední firmy zaměstnávaly v roce 2007 7 vzdělávacích pracovníků na 1000 zaměstnanců. Loni to bylo 4,9.

Průměrný počet hodin formálního školení meziročně klesl z 25 hodin na zaměstnance na 17,2 hodin. Projevilo se to zejména u malých a středních podniků. Firmy omezily i školení ve virtuálních třídách, takže celkový objem on-line školení klesl ze 30 % na 24 % hodin věnovaných vzdělávání.

Ředitel realizující společnosti Josh Bersin konstatuje, že dnešní obchodní svět si žádá kombinaci formálního a neformálního vzdělávání s důrazem na spolupráci, sdílení znalostí, sociální sítě, koučování a mentorování. „I když formální vzdělávání, vedené instruktory, nezmizí, tvoří stále menší a menší část vzdělávacích rozpočtů. Firmy, HR i vedoucí vzdělávání musejí uvažovat o firemním vzdělávání jinak a soustředit se na tyto neformální a spolupracující strategie, které ušetří peníze a prohloubí firemní vzdělávání.“

-kk-

Zdroj: Human Resource Executive Online - novinky, strategie a zdroje pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Human Resource Executive Online