LinkedIn: Trendy ve firemním vzdělávání pro rok 2018

Řada dovedností dnes rychle zastarává a díky technologiím již mnohé ani nejsou potřeba. Vedle toho však vznikají mezery v dovednostech, které lidem chybí. Ekonomice se daří, ubývá nezaměstnaných, a tak firmy nejen hledají cesty, jak získat nové talenty, ale také se snaží udržet ty stávající. K tomu jim pomáhají manažeři a specialisté vzdělávání a rozvoje zaměstnanců, kteří ve firmách hrají stále zásadnější roli. Jaké trendy ve své práci mohou letos očekávat?

Ilustrační snímek

Profesní sociální síť LinkedIn zveřejnila výsledky průzkumu Workplace Learning Report 2018, do něhož se zapojily čtyři tisícovky uživatelů z celého světa.

1200 respondentů představovali specialisté vzdělávání a rozvoje, 2200 zaměstnanci, 200 výkonní manažeři a 400 manažeři odpovědní za řízení lidí.

Společně odpovídali na otázky týkající se rozvoje a vzdělávání zaměstnanců ve firmách. Průzkum odhalil 5 následujících nejdůležitějších trendů.

  1. Zatímco specialisté vzdělávání považují za prioritní vzdělávání zaměstnanců zaměřené na dovednosti potřebné dnes, manažeři vidí jako prioritu rozvoj dovedností potřebných do budoucna. Je třeba identifikovat důležité budoucí dovednosti a vyvážit vzdělávání zaměstnanců tak, aby se na ně zaměřilo více než dosud.
  2. Všichni oslovení se shodli, že zásadní prioritou rozvoje talentů v roce 2018 je rozvoj soft skills. V době rychle postupující automatizace je třeba rozvíjet technické znalosti a dovednosti, výrazně však stoupá poptávka o zaměstnancích, kteří dokáží kriticky uvažovat, komunikovat a vést ostatní.
  3. Rozvoj zaměstnanců stále více závisí na online řešeních a to se v budoucnosti nezmění. Zaměstnanci dávají přednost učení vlastním tempem a v době, kterou si sami zvolí. Digitální vzdělávací nástroje navíc pomáhají pokrýt potřeby širokého spektra zaměstnanců a také dokáží měřit úspěšnost.
  4. Dalším zásadním úkolem rozvoje zaměstnanců je přimět zaměstnance, aby si našli čas na svůj rozvoj. K tomu je zapotřebí propojit vzdělávání s kariérními aspiracemi zaměstnanců v rámci firmy a nabídnout jim možnost rozvíjet se pomocí platforem, které již běžně používají pro jiné účely.
  5. Důležitou roli hrají nejen manažeři a specialisté vzdělávání, ale také manažeři týmů. Ty je třeba více zapojit, aby podporovali své lidi ve vzdělávání a rozvoji. Sami zaměstnanci potvrzují, že by věnovali více času svému rozvoji, pokud by jim jejich manažer doporučil konkrétní kurz.

Celá studie ke stažení

-kk-

Zdroj: LinkedIn - největší světová profesní sociální síť
Zobrazit přehled článků ze zdroje LinkedIn