Manažeři nejsou spokojeni s rozvojem vůdcovství

Rozvoj vůdcovství nejde nikde příliš rychle. Většina vyšších manažerů není spokojena s nabídkou vůdcovského rozvoje ve své organizaci. Důvěra ve schopnosti vůdců přitom posledních pět let klesá. Ukázal to výzkum Global Leadership Forecast 2008/2009, který zpracovala konzultantská společnosti DDI. Zúčastnilo se jej téměř 1 500 odborníků na lidské zdroje a více než 12 000 vůdců ze 76 zemí.

I když tři čtvrtiny manažerů uvádějí, že zlepšování vůdcovství je hlavní prioritou jejich zaměstnavatelů, jen čtyři z deseti jsou spokojeni s tím, co jim organizace nabízejí. To je pokles o 12 procent od téhož výzkumu provedeného před dvěma lety. Důvěra ve vůdce je nyní na desetiletém minimu. Uvádí ji pouze 35 procent manažerů HR.

Šest z deseti manažerů uvádí, že se se svými manažery nedohodli na formálním písemném plánu svého rozvoje. Pouze čtvrtina organizací pak monitoruje své programy rozvoje vůdcovství nebo formálně měří jejich výsledky. Jen tři z deseti multinárodních společností nabízejí pomoc svým vůdcům pro působení v zahraničí. Dalším problémem je plánování následnictví ve vůdcovském týmu. Tyto plány má jen polovina organizací a každý třetí takový plán navíc selže.

-kk-
Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues